Tre sorters kakor!
Närmast: chocolate chip cookies -mkt goda kakor, recept ur Leilas bok "a piece of cake"
Till vänster: kolasnittar -supergoda!! Också ur boken "a piece of cake"
Längst bort: wienerstänger
Chocolate chip cookies
ca 20 st
120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
100 g mörk choklad
skal av 1 lime
---
Rör i ägget.
Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.
Hacka chokladen grovt och riv limeskalet, blanda i degen.
Rulla kakdegen till en rulle (5 cm i diameter) rulla in den i plastfolie eller bakplåtspapper och frys in i cirka 30 min.
Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 200 grader, cirka 10 minuter.
---
Kolasnittar
ca 25 st
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
Dela degen och rulla ut till två längder.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
---
wienerstänger
ca 60 st
250 gr smör / margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjortronsalt
fyllning:
3 -4 msk röd fast sylt
glasyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten
Rör ihop mjukt smör o socker.
Tillsätt äggen ett i taget o sist mjölet blandat med hjortronsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela i 4 bitar, forma ca 40 cm långa längder, lägg på smord plåt.
Gör en fördjupning i varje längd och fyll med sylt.
Grädda i ugnen ca 15 min, 175 grader
Blanda samman glasyren o ringla över de varma längderna.
Skär på snedden i 2 cm breda bitar.
Hej!
Vill tipsa om en tävling jag har i min blogg där man kan vinna ett namnsmycke :-)
http://sockerrus.wordpress.com/2010/06/28/bloggens-forsta-tavling/
Ha det gott!
/Lisa - Sockerrus