Grekiskt Olivbröd

Var jättesugen på att testa nåt nytt för en gångs skull o inte alltid baka det gamla vanliga med jäst, mjöl o vatten... Letade runt o fastnade för detta olivbröd som var både enkelt att göra o supergott!!



50 g jäst
5 dl naturell yoghurt
1 tsk salt
4 msk (oliv)olja
10-12 dl vetemjöl
200 g urkärnade oliver

Smula jästen i en bunke o tillsätt yoghurten. Rör om tills jästen lösts upp. Blanda sedan i salt, olja o nästan allt mjöl till en ganska fast deg. Strö över lite mjöl o låt jäsa under bakduk 45 min.

Häll ut degen o knåda in resten av mjölet (ta undan en bit deg till garneringen).
Dela degen i två delar o kavla ut dom till 2 rektangler ca 20*30 cm. Lägg oliver i en rad i mitten av degen o rulla sedan ihop som en rulltårta. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.

Ta nu fram degbiten du la undan o rulla 4 långsmala rullar. Tvinna ihop 2 o 2 o fäst på brödet. Fäst ändarna under degrullen o låt brödet jäsa under bakduk ca 30-45 min (till knappt dubbel storlek)

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 30 min. Klarar man av att vänta ska det svalna på galler ;-)
Håller ca 3 månader i frysen o 1-2 dagar i plastpåse.


Kommentarer
Postat av: mamma

det häringa såg ju gott ut, måste testa:)

2010-07-03 @ 02:39:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0