En liten tigerkaka <3
Receptet ger en ganska liten kaka, lagom till oss med andra ord ;-)
Tigerkaka -marmorerad kaka
- 50 gram smält smör eller margarin
- 2 ägg
- 2 1/2 dl socker
- 1 dl mjölk eller grädde
- 1-2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl vetemjöl
Smörj och mjöla en form (min var 18 cm i diam vilket var lagom, så använd inte en så mkt större eller ta en avlång form istället för en rund)
Vispa socker och ägg pösigt.
Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.
Blanda vetemjöl, sockeroch bakpulver i en skål.
Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.
Tillsätt torrvarorna och rör slätt.
Ta nu undan ca en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Rör den slät.
Varva nu smeten i formen, börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Drag en gaffel genom formen så att smeten blandas lite. (det var så lite smet så chokladsmeten klickade jag ut på några ställen och sen på med ljus smet och sen klicka ut chokladsmet igen)
Grädda i 175 grader cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.
Vänta några minuter efter det att du tagit ut kakan. Stjälp sedan upp och låt kakan svalna under formen.
Glasyren är gjord på florsocker, vatten, citronarom och gul karamellfärg =)
choklad, vanilj, citron = gott!
Tigerkaka är gott och ett roligt sätt att piffa upp en sockerkaka på.