My Little Pony tårta (laktosfri)

Nu har jag just varit i lämnat en My Little Pony tårta till en liten tjej som fyller 4 år idag! Tårtan är laktosfri så jag har helt enkelt bytt ut den vanliga grädden o det vanliga smöret mot laktosfritt =)

Jag var faktiskt ganska nervös inför att göra den här tårtan, eftersom my little pony är ett specifikt önskemål o då måste det ju verkligen bli likt! Det är ju lite enklare att komma undan om det bara skulle vara en häst tex då man kan göra den lite hur som helst utseendemässigt... ;) Men jag måste säga, att även om jag inte är 100 % nöjd med ponnyn, så syns det faktiskt vad det ska föreställa -o det gjorde mig väldigt lättad ;) Huvudet/ansiktet o ögat var svårast o det jag var mest nervös för... Men det blev ganska bra till slut.


Tårtan är som sagt laktosfri och fylld med ett lager jordgubbar o ett lager med ett godisfluff gjort av lösgodiset jordgubbsdröm -helt enligt önskemål från födelsedagsbarnet :)
Spacklad med laktosfri grädde o täckt o dekorerad med sugarpaste.
Bottnarna är efter receptet som finns bak på potatismjölpaketet -superbästa receptet!!





Emelina 4 år!
Kantdekoren är gjord av smörkräm som jag spritsat med en grästyll...



Några av blommorna...


-------------

Detta är "jordgubbsdrömmar" o fluffet blev riktigt gott faktiskt!
Jag använde mig av 80 g godis o lite drygt 3 dl grädde när jag gjorde fluffet -o att använda laktosfri grädde gick alldeles utmärkt!

Fyllda bullar med blåbär o vanilj

Vi bakade fyllda bullar för nån vecka sen, som vi fyllde med vaniljkräm o vår hemkokta blåbärssylt =) Jättegoda o inte alls så krångligt som man kanske tror...!



Recept
ca 20 st

2 dl mjölk
25 g jäst
75 g smör
5 msk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl

ca 3 dl fyllning (sylt, vaniljkräm mm mm)
smält smör o socker -till garnering

---

Lös upp jästen med fingervarm (ca 37 grader) mjölk -lite i taget.
I en annan bunke, rör ihop mjukt smör o socker. Tillsätt sen ägget.
Rör ner smörblandningen i jästblandningen o blanda ner mjöl tills man får en smidig deg.

Låt den jäsa i bunken under en bakduk ca 1 timme (er tills dubbel storlek)




Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut runda mått, ca 10 cm i diam. Lägg på en klick fyllning o nyp ihop bullarna. Lägg dom med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa 30 min o grädda sedan mitt i ugnen, ca 10 min i 250 grader.

Pensla bullarna med smält smör o vänd dom o socker.



ho ho...

Usch nu har det vart dött här alldeles för länge...! Men den 25:e aug har jag en tårtbeställning o i september också, så snart kommer bilder =) En my little pony tårta är beställd nämligen :-)

Än superpassande tävling!!



Jag tävlar om ett present kort från Kalasbolaget där det finns allt du behöver för barnkalas,temafesten,kräfskivan mm. Tävla hos MaddesMumms

----

Jag som så supergärna vill ha en kräftskiva! Har aldrig haft någon o inte varit på någon heller!! (baara när jag vart liten då, men gillade bara o äta brödet så det rääknas inte :p)
HÅLL TUMMARNA FÖR MIG! :)

en superkul tävling!



Jag tävlar bl.a. om en supersöt bröllopstårta från Bombadill hos Sockerrus.
Tävla HÄR du med!

Hemgjord Chokladtryffel

Jag gjorde tryffel till min man när vi firade bröllopsdag -han är ju en riktig chokladälskare så en riktigt mörk chokladtryffel med smak av whiskey tänkte jag skulle bli uppskattat =)

Vi ska mumsa i oss den ikväll, när barnen somnat :)

 

 

 

 

för att få kolasmak så använde jag mig av kolaessens

 

Chokladtryffel

ca 20 st

 

1 dl grädde

250 g mörk choklad

0.5 dl florsocker

 

smaksättning

1 msk whiskey elr konjak

eller

2 tsk vaniljsocker

 

kakaopulver/florsocker -att rulla i

 

---

 

Koka upp grädden i en kastrull.

Bryt sönder chokladen o lägg ner den i grädden.

Rör om tills chokladen smält o ta kastrullen från värmen.

Blanda ner florsocker o smaksättning.

Häll upp blandningen i en skål o ställ i kylskåpet i ca 2-3 timmar tills det stelnat så pass att det går att rulla kulor av den.

 

Rulla kulor av ca 1 msk "smet" o rulla sedan i kakao elr florsocker.

Förvaras i burk med lock och svalt!

 

Inslagna i cellofan -dålig bild men "i verkligheten" blev det riktigt fint :)


Mumsiga bilder från dagen...

...då vi firade vår 3:e bröllopsdag! Ena dagen i Danmark o andra dagen i Göteborg =) Tyvärr glömde vi kamren när vi var på restaurang i Göteborg, där vi bland annat åt en 300 g blodig biff...! Underbart gott! Men lite annat smått o gott fick jag fotat iallafall :)

 

 

mkt god kanelbulle köpt på bageri i danmark

-full med kanel, mandelmassa o glasyr!

 

Också danmark -superglass med 3 kulor, mjukglass, sylt, skumbulle (kokosboll/munk/skumboll) och GUF!

Guf förklarade han var en blandning av bl a ägg o socker o liknade ungefär smält marshmallows xD

Kulornas smak var: apelsinsorbet -supergod!!! gammaldags nougat -smakade "vanlig" krokant och jordgubb- o rabarberglass =)

 

Väldigt fina o goda bröd, köpta i göteborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baklava

Också köpt i göteborg, i lösvikt. Tuuunga, kompakta o supergoda!

 

 

 


provar lyckan...

...genom att tävla lite! :)



Tävlingen hittar du HÄR på bloggen Madickens Värld o förutom ett cupcake-dekorationsset kan man även vinna en snygg zinkhink eller supersöta kökshanddukar!

Jag hoppas självklart på det här fina dekorationssetet ;-)

Mumsig Blåbärsroyale

Åå så synd ;-) Jag fick ju lite över efter att jag gjorde Rödvinbärsroyalen :) Så jag gjorde en halv sats royale o den här ggn med blåbär. O blåbär var ÄNNU godare än den med vinbär :)


Gå efter dessa instruktioner, men byt ut vinbären mot blåbär =)

Minicupcakes med körsbär

Jag har fixat lite grann med bloggen -gjort fler kategorier, så nu hoppas jag att det är lättare att hitta om man skulle leta efter nåt recept elr inspiration =) Därför har jag även delat upp receptet där jag skriver om blåbärsbullar o körsbärscupcakes -eftersom det ena är just bullar o det andra är cupcakes =) Så här kommer då detta recept igen =)


Minicupcakes med sockriga körsbär o grädde


Minicupcakes med körsbär
ca 20-25 st

1 ägg
1 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
25 g smör
0.5 dl mjölk
1 3/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
liite salt
ett par nävar urkärnade o hackade körsbär


Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker, vaniljsocker pösigt.
Smält smöret o blanda med mjölken -rör ner i äggsmeten.
Vänd försiktigt ner mjöl, bakpulver o salt i smeten.
Rör ner de hackade körsbären o fyll små muffinformar till drygt hälften.

Grädda mitten av ugnen ca 20 min.


Vispa 3 dl grädde (eller gör annan valfri frosting) o spritsa på de svalnade muffinsen.
Ta hela körsbär o doppa i citronsaft (använd saften från den andra hälften citron som blev över) o rulla sedan i socker.
Placera det sockerdoppade körsbäret på den spritsade muffinsen =)

Focaccia med vitlök, körsbärstomater o fetaost

Min man älskar focaccia, om vi ska baka bröd så är det det första önskemålet från honom xD Det är väl olivoljan som gör det, han älskar allt med olivolja :) Jag försöker att alltid göra olika smaker o fyllningar, det är ju så himla roligt att experimentera! Den här ggn var jag lite begränsad för jag hade inte planerat o baka så fick ta va som fanns hemma, men lite gott hittade jag allt =) Jag gillar också focaccia, men mest pga att det är så enkelt o göra. Ingen knådning o inget kladd -bara tryck ner degen i en smord långpanna =)


FOCACCIA
En långpanna

 

50 g jäst

7.5 dl fingervarmt vatten (37 grader)

16 dl vetemjöl

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

 

Garnering

2-3 vitlöksklyftor

en ask körsbärstomater

0.5 paket fetaost

olivolja -ringlas över brödet

flinsalt

rosmarinkvistar (jag hade vanlig torkad på burk -går också bra)

 

---

 

Rör ut jästen i det ljummna vattnet tills jästen löst upp sig helt.

Blanda ner olivoljan, salt o peppar.

Tillsätt mjölet o arbeta ihop till en deg, det ska vara kladdigt, men är det alldeles för kladdigt o löst så tillsätt lite mer mjöl.

Täck bunken med plastfolie (elr en bakduk) o låt jäsa i 1 timme.

 

Ta bakbunken o arbeta ihop degen lite.

Ös ut degen i en smord långpanna o tryck ut den enda ut i kanten med hjälp av fingrarna.

Täck med en bakduk o låt brödet jäsa 20 min.

 

Halvera vitlöksklyftorna och körsbärstomaterna o skär kuber av fetaosten.

Tryck ner detta i brödet.

Ringla över olivolja, ca 2-3 msk, eller mer om man vill :)

Strö över flingsalt och rosmarin.

 

Grädda brödet i 200 grader, ca 20 min i mitten av ugnen.

 

 


Provsmakning


Rödvinbärsroyale
med vaniljglass

Receptet hittar du här.

 

---

 

Rödvinbärs- o marängpaj

 

Receptet hittar du här.

 

 


Mormors blåbärspaj

Den här pajdegen påminner om havreflarnssmet, fast det blir ju inte hård då utan har den knäckiga goda smaken, men är tjock o seg istället... Som tjocka, mjuka havreflarnsbitar med blåbär -mums!



Supergod blåbärspaj
ca 8 portioner

150 g smör
6 dl havregryn
2.5 dl socker
1 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl blåbär

---

Smält smöret i en stor kastrull.
Rör ner alla ingredienser, förutom blåbären, i kastrullen med det smälta smöret.



Lägg smeten i en ugnsform med höga kanter och lägg sedan blåbären i mitten av pajen.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, ca 20-25 min.



Nygräddad


Blåbärssylt

Plockade blåbär för några dar sen o av dom gjorde jag sylt idag =)
Så enkelt så det nästan är lite skämmigt, hehe ;) Nej då ;)


Blåbärssylt
ca 2 burkar
1 kg blåbär
1 kg syltsocker

Blanda ihop bär o syltsocker i en kastrull o koka upp under omrörning.
Koka bären kraftigt i 5 min.
Skumma eventuellt av o häll sedan upp sylten i glasburkar.



Rödvinbärsroyale

En fransk kaka med mördegsbotten o jättegod fyllning -en paj som passar den som inte tycker om så söta pajer -den här hade en mer vuxen smak, o var inte alls så söt. Däremot var den god ;-) Påminner lite om en ugnsbakad cheesecake i fyllningen :)

Även här kan man variera sig hur mkt som helst! Byt ut vinbären mot blandade bär, björnbär, blåbär, nektariner, fikon, aprikoser, päron eller vad du nu gillar :) Att hacka ner lite choklad skulle säkert inte heller vara fel ;-)


Rödvinbärsroyale

Mördeg:
150 150 g kallt smör
4 4 dl vetemjöl
0.5 0.5 dl florsocker
1 1 st ägg
0.5 0.5 msk vatten

Smet:
6 3 st ägg
4 2 dl kesella 10%
2 1 dl crème fraiche
2 1 dl strösocker
200 100 g mandelmassa

Fyllning:
6 3 dl röda vinbär
2 1 näve mandelspån

---

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker, alt använd en gaffel eller matberedare.

Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.

Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

 

 

Tryck ut degen i en pajform.

 

 

Vispa ihop alla ingredienser till royalesmeten och fyll det ogräddade pajskalet till 2/ 3.

 

 


Strö vinbären över pajen och strö sist över mandelspån.

 

 

Grädda pajen långt ner i ugnen i 30–40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg





Mums!

Röd-vinbärssaft

Jag tänkte egentligen göra vinbärsgele, men kom på medans jag kokade bären att saft är ju mkt mer användbart -speciellt nu i värmen :) Så det blev saft istället! Jättegod!! Inte alls så sur som man kan tro, eftersom röda vinbär är ganska sura. Nej, jättegod saft som blev helt lagom syrlig o söt =)

Vinbärssaft
ca 1 liter

2 liter bär
3 dl vatten
9 dl strösocker
(1 liter bärsaft)

---

Skölj bären -De kan sitta kvar på sina klasar.
Koka upp vattnet i en kastrull.
Lägg i bären, koka upp och låt bären sjuda under lock cirka 10 minuter.
Kläm sönder bären mot kastrullkanten med en slev.



Häll massan i en silduk, eller i en tunn kökshandduk i ett durkslag som du ställer i en större bunke.
Låt saften självrinna ca 30 minuter.



Ta bärvätskan/saften o koka upp den.



Sockra den med 5-6 dl socker o koka 5 minuter.
Häll upp saften på rena glasflaskor =)



Min färdiga röd-vinbärssaft -och en vinbärsroyalepaj i bakgrunden ^^

Röda vinbärs- o marängpaj

Ett recept av Per Morberg -en av mina favoritkockar =) Har ganska många, men ändå ;-) Det roligaste med sånna här pajer är att det går att variera så mkt man bara vill. Man kan ju ta vilka bär som helst -kanske björnbär eller blåbär.. Eller både och? :D Denna gången blev det iaf röda vinbär eftersom det är det jag plockat :)



Röda vinbärs- o marängpaj

Pajskal:
1 1 dl skorpmjöl
2 2 dl vetemjöl
125 125 g smör
1 1 st äggula
0.5 0.5 dl socker

Fyllning:
0.5 0.5 l röda vinbär
3 3 st äggvitor
1 1 dl socker

---



1. Pajskal: Smält smöret och blanda i skorpmjöl, vetemjöl, äggulan och socker.

 

2. Blanda ihop degen genast och tryck ut den i pajformen. Låt den sedan vila i kylen 1 timma.

 

3. Grädda sedan pajbottnen i 15 minuter på 225 grader mitt i ugnen.

 

4. Fyllning: Vispa först äggvitorna till ett skum. Häll sedan i sockret och vispa till ett hårt skum.

Vänd sedan ner vinbären i äggvitan.

 

5. Fyll upp pajformen med smeten.

 

6. Grädda pajen i 150 grader i 20-25 minuter, tills marängen fått fin färg =)

 

 


Röda Vinbär

Hit vi har flyttat så finns det en jättestor vinbärsbuske som man får plocka av hur mycket man vill!! Lotte vill!! :D Jag plockade flera liter o det syns inte ens på busken, så jag har o göra ;)

Idag hade jag några timmar ensamtid hemma så jag passade på att göra lite saker av vinbären =) Plockade även lite blåbär för ett par dagar sen -dom ska det bli sylt av! ÄLSKAR blåbärssylt :)


RSS 2.0