Inga bilder (än)

Jag kom tvåa i en tävling på baka.se för ett tag sen o fick då ett bakkit från dr oetker.
Jäsblandning, sockerpasta, mandelessens, röd karamellfärg och muffinformar i härliga färger.

Jäsblandningen använder man istället för torr- eller färsk jäst o den behöver bara jäsa en gång i 15 min!!!

Testade detta genom att baka mina bästa bullar :-) och så använde jag muffinformarna som bullformar. Jäsblandningen funkade perfekt o formarna var otroligt stadiga o behöll sin fina skarpa färg under gr'ddningen.

Den röda karamellfärgen använde jag när jag gjorde min red velvet cake =) Ska bli spännande att testa dr oetkers sockerpasta!!


Kiwimousse






2 portioner (elr 4 mindre portioner)

5 kiwi
0.5 dl gelesocker
50 g färskost (phiadelphia)
2 dl vispgrädde
(ev grön pastafärg/karamellfärg)

Gröp ur kiwifrukterna o mosa ihop med gelesockret i en kastrull.
Koka upp o låt sjuda en minut tills sockret löst sig.
Ta av kastrullen från värmen o låt blandningen svalna ordentligt!

Vispa grädden sålänge.
När det svalnat rör man i färskosten o sist den vispade grädden.
För grönare färg kan man tillsätta lite grön färg.

Häll upp i portionsskålar o ställ att stelna i kylskåpet en stund.



Det har var så himla gott att det var nästan inte klokt!
Smakade verkligen kiwi o sött o lent o jättegott!
Rekommenderas!!

Jag gjorde halv sats på bilden, dvs 1 portion, men i mängd blev det lagom till två små glas tyckte jag.
Så ska man ha en trerätters kan det räcka med mindre, dvs dela upp receptet till 4 portioner.
Ska man däremot mysa hemma med bara detta stämmer det nog bra med att det är 2 port ;-)


Red Velvet Cake

Av någon anledning fick jag för mig bara sådär att prova att baka red velvet cake ;-)
Den ser så himla god ut med sin knallröda färg o vita frosting.



6 dl vetemjöl
3.5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 msk kakao (ev mer om man vill ha mer tydlig chokladsmak)
2.5 dl naturell yoghurt
3.5 dl rapsolja (men smör ger alltid den godaste smaken tycker jag personligen, ta då ca 200 g eller nåt)
1 tsk vitvinsvinäger (jag tog äppelcdervinäger)
2 ägg
En hel flaska (!) röd karamellfärg

glasyr
400 g färskost (phiadelphia)
2 tsk vaniljsocker
1 liter florsocker
Saft av en lime


Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bikarbonat o kakao.
Blanda ner yoghurt o oljan (elr smöret, vad du nu väljer).
Tillsätt vinäger och lätt uppvispade ägg.
Rör sist ner karamellfärgen.

Häll smeten i en smord form ca 24 cm i diam o grädda mitt i ugnen ca 50 min.
När kakan svalnat lite delar man den på mitten (så man får två "tårtbottnar)

Blanda samman ingredienserna till glasyren. Lättast tycker jag är att göra det med lägsta hastigheten på elvispen.
Bred lite av glasyren på den undre delen av kakan. Lägg på den övre delen o bred resten av glasyren ovanpå o runt hela kakan. Gör ett mönster på kakan med en dekorationskam eller tex en gaffel.




Chokladcupcakes

Förra helgen bakade vi cupcakes för första gången på länge -det VAR faktiskt längesen :) I jul blev det nog inga muffins alls o innan dess vet jag inte när vi bakade det senast. Iallafall valde äldsta dottern ur Leilas bok "a piece of cake" och det blev banana fudge cupcakes. (mest pga non stop:en som muffinsen var dekorerade med, men ändå... haha)



12 cupcakes

3 ägg
2.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk kanel
1 nypa salt
2 bananer
100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker o vaniljsocker pösigt.
Smält smöret o blanda ner gräddfilen o kaffet. Rör ner detta i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, kanel o salt o vänd ner i bunken med smet.
Smält hackad choklad över vattenbad o skiva bananerna. Rör ner detta också o fördela i 12 muffinsformar som med fördel placeras o en muffinsform av plåt.
Grädda mitt i ugnen, ca 15 min. (Mina var tvungna att vara inne i 25 min!)


Chocolate fudge frosting
3/4 dl vispgrädde
1 msk honung
2 msk farinsocker (elr vanligt strösocker)
0.5 tsk malen ingefära
0.5 msk smör
100 g mörk choklad

non stop till garnering

Koka upp grädde, honung, socker o ingefära. Låt svalna något.
Rör ner smör o finhackad choklad tills det smält.
Låt fudgesåsen svalna lite innan du glaserar cupcaksen.
Garnera med non stop.


Lite julig smak med kanelen o ingefäran :)

AXA Great -gröt on the go!

Jag har fått prova en nyhet från AXA -portionsförpackad gröt i bägare :) Man tillsätter bara varmt vatten upp till bägarens markering, låter stå 1 minut o äter sedan med medföljande sked. Gröten var ganska lös, men eftersom jag vill ha min gröt så var jag bara nöjd ;D



Tre smaker i två förpackningsvarianter
Apple Cinnamon – en kaneldoftande blandning av stora havregryn, nyttiga linfrön och solroskärnor, toppad med äppelbitar.
Red Berries – en jordgubbsdoftande blandning av stora havregryn, pumpakärnor, tranbär och hallon.
Blueberry Apricot – en kardemummadoftande blandning av stora havregryn, rostade solroskärnor, blåbär och aprikoser.

Portionsförpackade ”on-the-go”-bägare à 50 g med sked, 15-20 kr. Endast 180 kcal.
Förpackning för hemmabruk à 500 g, 29,90 kr. Ca 10 portioner.
AXA Great lanseras vecka 3 2011 i servicehandeln, på bensinstationer och i dagligvaruhandeln.

Alla tre var faktiskt goda och smakade gröt! Ett stort plus var att det verkligen var frön o bär/frukt i. I smaken "red berries" tex var det hela 5 stycken torkade tranbär! Jag tänkte att det skulle finnas max en halv ;-) Smaken "apple cinnamon" var den som smakade mest som "vanlig" gröt.




God frukost eller mättande mellanmål
(speciellt om man vill äta gröt när man är på jobbet eller över huvudtaget är på språng -istället för risifrutti?)


Banana Split

En gammal nästan bortglömd favorit... Visst är det kul att experimentera o testa nya saker, men bäst smakar ändå dom "gamla" recepten... Den här ggn blev det banana split med bananar, vispad grädde, vaniljglass, chokladsås o maränger =)




En kopp varm vit choklad

Jag fick boken "söta saker" i julklapp av min bror o idag provade för första gången ett recept ur boken och det var ingen besvikelse inte...! Kanel, stjärnanis o vanilj smaksattes denna vita chokladen med <3 O jag märkte att ju längre den fick stå o dra -desto godare blev den! Så har min lite tålamod, ska man absolut låta koppen stå o dra i minst 5 min.




-min jättefina mugg inköpt idag på indiska-


Varm vit choklad
1  kopp

ca 30 g vit choklad (3-4 rutor)
0.5 tsk äkta vaniljpulver
2 stjärnanis
1 kanelstång
2.5 dl mjölk

Häll mjölken i en kastrull o tillsätt alla ingredienserna.
Chokladen kan man bryta ner eller hacka till lite mindre bitar.
Sjud mjölken tills chokladen smält.
Häll upp i en mugg o låt stå ca 5 min så smakerna hinner blanda sig ordentligt.

Låt stjärnanisen o kanelstången följa med ner i muggen -dom släpper ifrån sig smak hela tiden så chokladmjölken blir bara godare o godare hela tiden... =)


Ett tips ur boken är att man kan packa ner alla ingredienserna (utom mjölken då förstås) i en liten påse o ge bort. En perfekt "ge bort-gåva"...! Så kan man bara skriva en liten fin lapp o hänga på påsen "tillsätt 2.5 dl mjölk i en kastrull o värm alla ingredienserna tills chokladen smält"



-dom söta cellofanpåsarna kommer från panduro-


Beef Wellington........ Done!

Idag bjöd vi på tre-rätters här hemma -ett litet tack för hjälpen till våra föräldrar som hjälp till med barnpassning o renovering av huset =) Jag har faktiskt inte en enda bild! Kameran var på rymmen igen, men den mest verkliga anledningen var att jag helt glömde bort det faktiskt xD Lite synd, för maten var faktiskt fin ;-) La för en gångs skull lite extra tid på dukningen också, som gick i grönt o vitt med lite rosor, vita band och tända ljus =)
Menyn såg ut såhär:


Förrätt
Laxrulle med vitlöksmajonnäs
-kallrökt lax och dill, inbakad i smördeg med vitlöksmajonnäs o räkor-

Varmrätt
Oxfilé Wellington a´la Gordon Ramsay
-smördegsinbakad oxfilé med smak av skogschampinjoner och parmaskinka. potatisgratäng med vitlök. konjakssås. kokta hela minimorötter o haricot verts-

Efterrätt
Mörk chokladpannacotta med apelsinsalsa
-Mörk chokladpannacotta med en salsa av apelsiner, lime, pistagenötter o honung-


Önskar jag hade en bild av oxfilén för den blev i stort sett EXAKT som Gordon Ramsays till utseendet...! Bottnen blev lite väl vattning, men för att vara första ggn jag testar detta så är jag faktiskt väldigt nöjd :) Den var riktigt fin när jag tog ut den ur ugnen =) Jag var nervös i onödan, om man nu får berömma sig själv... Haha!

För att se på ett ungefär hur fin min wellington blev o hur jag gjorde så kan man
klicka ---> HÄR <---
En bild/film på originalet ;-) Om det smakade gott? Hehehehehehehehe... oooh jaa :D Gör man som Gordon säger så kan man inte misslyckas :p

Nästa Gordon-experiment blir shepherds pie... =)


RSS 2.0