Vetekrans med mandelmassa o russin

Jag hade lite mandelmassa i frysen o massor av baklust, så det blev en bullkrans för ett par dagar sen =) Supergod! Jag har aldrig abakt med mandelmassa, men det var riktigt himla gott!!!




1 krans
1 msk mald kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
12 dl vetemjöl special

200 gram mjukt smör
1.5 dl råsocker (vanligt socker går lika bra det)
0.5 dl florsocker
1.5 msk kanel
100 gram mandelmassa, riven
1-2 dl russin

0.5 dl hackade pekannötter (+ 1 ägg till pensling)

--

Blanda ner kardemumman i mjölken och värm tills den är ljummen, ca 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och blanda med den ljumna mjölken, strösocker, salt, tärnat mjukt smör och ägg.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om man har varmluftsugn).

Blanda ihop ingredienserna till fyllningen (smör, socker, florsocker,kanel) och kavla sedan ut degen till en rektangel som du brer ut fyllningen på.

Strö över rivsen mandelmassa o russin.

Rulla ihop o forma som en krans som du lägger i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diam.

Jag klippte små jack i kransen o vek upp innan den fick jäsa i ca 30 min.

Pensla med ägg o strö över pekannötterna.

Gräddas mitt i ugnen, ca 20 min -man får hålla lite koll =)


Tortano -fyllt bröd

För några dagar sedan gjorde jag ett fyllt bröd som kallas Tortano. Barnen fick välja vad som skulle vara i, för det var för deras skull jag bakade brödet -så dom har ett snabbt, mättande mellanmål =) Dom valde skinka, ost o tomat ^^ Så jag hade i soltorkade tomater, rökt skinka och mozzarella. Det stod 4 dl vetemjöl i receptet, men jag var tvungen att använda drygt 5 dl för att degen skule gå ihop...



Receptet ger 1 bröd
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk salt
2.5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special

2 pkt mozzarella (250 g)
200 g rökt skinka
ca 20 soltorkade tomater, hackade

---

Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten, olivolja, honung och salt.

Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.

Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.

Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Kavla inte för då trycker man ut all luft.

Skiva mozzarellan o fördela jämt över brödet, samma sak med skinka o tomater.

Pensla med lite vatten på brödets ena långsida (fungerar som klister så brödet sitter ihop) o rulla ihop som en rulltårta o forma som en krans. Man kan stoppa in ena änden i den andra änden s a s.

Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.

 



Mazarintårta med fläderkräm o jordgubbar!

I lördags bakade jag o barnen en mazarintårta o sen åkte hela familjen hem till mina föräldrar o åt upp nästan hela -så god var den! Och ganska enkel att göra också =) Och god -sa jag att den var god? ;D Saftig mazarinbotten och krämen hade en perfekt touch av fläder.. jum jum =)



Mazarintårta
ca 12 bitar

250 gram smör
500 gram mandelmassa
5 ägg
1 dl mjöl

Vispa riven mandelmassa o mjukt smör tills det blir krämigt.
Vispa i ett ägg i taget och sist RÖR man ner mjölet.
Smörj en 24 cm form med löstagbar kant och "bröa" med mandelspån.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min på 175 grader.

Fläderkräm
4 äggulor
0.5 dl strösocker
2.5 msk majsstärkelse
0.5 dl koncentrerad flädersaft
5 dl vispgrädde

Vispa äggulor och socker vit o pösigt.
Vispa ihop flädersaften med majssttärkelsen.
Koka upp vispgrädde, rör ihop den med saftblandningen och vispa ner den varma vätskan i äggblandningen.
Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den tjocknar.
Vispa 2 dl grädde och vänd ner krämen (när den svalnat!)

När mazarinbottnen och fläderkrämen har svalnat brer man på krämen och överst lägger man 1 liter valfria bär.







Fläderblomssaft

David gjorde fläderblomssaft som blev färdig igår =) Väldigt söt smak, så vill man ha tydligare o syrligare flädersmak kan man nog minska sockret till 2.5-3 liter istället... =) Men vi gillar sött här så ;-)



Fläderblomssaft
ca 4 liter

60-70 fläderblomsklasar
5 stycken citroner
3,5 liter socker
100 gram citronsyra
3 liter vatten

Skölj blomklasarna i ljummet vatten och låt rinna av.
Skölj och borsta citronerna i ljummet vatten. Skär dom i skivor.
Varva blomklasar, citron, socker och citronsyra i en bunke eller hink -gärna en med lock.
Koka upp vattnet och häll det kokande över blommorna.
Låt stå i rumpstemperatur i 2 dygn och sedan i kylskåpet i 2 dygn.
Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt. Går även bra att frysa!

 

Det här finfina receptet hittade vi på Nina Ruthströms blogg -en blogg jag följer som förutom hennes vardag innehåller mycket tänkvärda saker angående feminism och genus! Och när jag ändå kom in på ämnet så ska jag tipsa om ytterligare en otroligt bra, tänkvärd och intressant blogg som handlar mycket om genus, föräldraskap o jämställdhet -bloggen LadyDahmer! In o läs dessa två bloggar vettja! Nu...! :D


Svärmor 50 år!

I lördags fyllde svärmora 50 år o jag stod för tårtorna. Tårtorna är gjorda med både lite blod, svett o tårar... (bildligt talat, hehe) Anledningen till att det var lite stressigt var för att vi två dagar innan kalaset kom hem från BB med vår nya lilla bebis -en Klara som föddes den 6 juli =) Men jag hann klart o sånt tur var så var det varken speciellt krångliga fyllningar eller svår dekorering =) Somriga tårtor med jordgubbar var önskemålet...


Tårtan bestod av ljusa bottnar fyllda med rårörda hallon o chokladmousse.
Spacklad med grädde o täckt med sp.
Dekorerad med grönfärgad vaniljsmörkräm, blommor i sp o färska jordgubbar.


Fyra explosionstårtor med jordgubbar bev det o jag tycker allt dom blev ganska somriga!

Rabarberkräm

Kokade lite rabarberkräm nu ikväll till kvällsmat =) Våra egna rabarber ska vi låta stå 1 år så dom får växa till sig, men vi var nere hos svärmor o snodde några av hennes ;-)

Rabarberkräm
4 port

500 g rabarber
4 dl vatten
1 dl socker
3 msk potatismjöl

Skala rabarbern o skär den i ca 2 cm långa bitar.
Koka upp vatten o socker så sockret löser sig.
Häll i rabarbern o koka i ca 5 min tills rabarbern delar sig.
Späd potatismjölet i lite vatten o strila ner i krämen.
Ta av från plattan o rör om -klart!

Nu ska det bara kallna o sen ätas med kall mjölk =) Mums!




RSS 2.0