Chokladbullar

Det här receptet hittade jag på bloggen Bli Min Jäst och med några små ändringar i receptet blev det riktigt goda bullar!!




Chokladbullar

ca 2 plåtar

 

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1½ dl strösocker

2 msk kardemumma

13 dl vetemjöl

 

 

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1 msk kakao

150 g mörk choklad

150 g ljus choklad

 

 

 

Smält smöret i en kastrull och häll därefter i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader)

Smula ner jästen i en stor bunke och häll på spadet.

Rör tills jästen löst sig.

Blanda ner salt, socker, kardemumma och vetemjölet -spara ca 1 dl mjöl till utbakningen!

Låt degen jäsa övertäckt  i ca 40 minuter -men ju längre desto bättre.

 

Fyllningen:

Blanda ihop rumsvarmt smör, florsocker och kakao till en jämn kräm.

 

Ställ ut bullformar på två bakplåtar.

 

När degen har jäst färdigt, ta upp den på mjölat bakbord och knåda.

Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.

Bred på fyllningen och strö över hackad choklad. (Jag använde odense chokladknappar)

 

Rulla ihop från långsidan och skär rullarna i 1-1½ cm breda skivor.

Lägg dem i formarna.

 

Sätt ugnen på 250 grader.

Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter.

Pensla dem därefter med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

 

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter.


Death By Chocolate

Jag bakade en riktigt chokladig chokladkaka med chokladen från Lindt som jag fick.
Saftig kaka med mycket chokladsmak. Ett måste om man gillar mörk choklad!



ugn: 175 grader, 40 min

kakan
150 gram smör
200 g mörk choklad 70% (Jag använde 85%:ig choklad)
2.5 dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl creme fraiche (Jag tog turkisk yoghurt -gick lika bra!)

glasyr
100 g choklad 70%
1 dl vispgrädde

---

Smält smöret i en kastrull.
När smöret är smält lägger man i chokladen som man brutit i mindre bitar.
Rör om tills chokladen smält.

Vispa ihop ägg o socker.
Rör ner chokladblandningen och övriga ingredienser i äggblandningen.

Smöra och bröa en sockerkaksform o häll i smeten.
tips - pudra formen med kakao istället så får kakan en mörk fin färg när man stjälper upp den - tips
Ställ in i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ca 40 min.
Låt den svalna innan du stjälper upp den (annars går den lätt sönder eftersom den är så mjuk/saftig)

Hacka chokladen till glasyren.
Koka upp grädden.
När grädden kokar, ta bort från plattan o ha i chokladen.
Rör om tills chokladen smält.
Låt svalna lite grann o ös sedan gasyren över kakan.


-death by chocolate-

Chokladig nyhet från Lindt

 

Jag har fått prova ett par nyheter från Lindt =) Lika hög kakaohalt med dess hälsosamma effekter, men med mildare smak -för de som inte är så förtjusta i mörk choklad, men ändå vill ta en bit pga de positiva effekterna =)

Jag fick även en 70%- och en 85% originalchoklad -för att kunna jämföra =)


Snart blir det mer bak...!

Det är lite glest mellan bakningarna nu. Ingen fyller år o det är inga direkta högtidsdagar heller (missade föresten helt kanelbullens dag!!) Dessutom så har jag fortfarande paus med mina tårtbeställningar. Men snart blir det halloween -då får jag baka oss en tårta, och i slutet av november fyller pappa år =) Sen blir det ju december -bakandets månad! Då blir det baka av kan jag lova!! =)


bild från julen 2009
-minttoppar, peppar(pippar)kakor & dumlekakor-


RSS 2.0