Tortano -fyllt bröd
Receptet ger 1 bröd
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk salt
2.5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
2 pkt mozzarella (250 g)
200 g rökt skinka
ca 20 soltorkade tomater, hackade
---
Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten, olivolja, honung och salt.
Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.
Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Kavla inte för då trycker man ut all luft.
Skiva mozzarellan o fördela jämt över brödet, samma sak med skinka o tomater.
Pensla med lite vatten på brödets ena långsida (fungerar som klister så brödet sitter ihop) o rulla ihop som en rulltårta o forma som en krans. Man kan stoppa in ena änden i den andra änden s a s.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.
ÅÅ vad gott
Har aldrig provat att fylla bröd.
Jag ska faktiskt baka tortano ikväll, men jag undrar om man kan frysa det?