Åhlens

Jag vill baka!!! Jag vill göra någon god kaka elr cupcakes...! Men jag varken borde eller vet vad jag ska göra -dessutom ska jag snart ut på promenad o ikväll ska jag träna så jag hinner inte... Men jag vill...! Har tack o lov fått en tårtbeställning till slutet av augusti, så himla roligt :D
Det kommer bli en eller två tårtor med My Little Pony på :) Försökte modellera en ponny, men det såg ut som en gris så jag får prova nån mer gång, annars får jag göra en platt bild o typ spritsa svans o man =) Kommer allt bli gulligt o fint det också, men jag vill ju vara duktig på att modellera :D Aja, öva öva :)





Jag köpte sånna här muffinformar på åhlens o köpte även bakformar i samma mönster, fast avlånga till tex bröd =) Dom är ju jättesöta o jag vill baka nåt gott så jag får använda dom!!!!!! :D Men vad, tips någon kankse?? Både till "bröd-kakformen" o till muffinsformarna... :)

Frozen cheesecake

Jag älskar fryst cheesecake! Älskar, älskar, älskar :) Den ugnsbakade är okej, men hittils har jag inte ätit någon som varit lika god som fryst :) Här kommer mitt favoritrecept, o självklart kan man experimentera eftesom det är en så bra bas. Själv har jag inte testat, men man kan ju ha i tex hallon elr varför inte röra ner lite smält choklad o hackad vit choklad??? :)



Fryst Cheesecake

3 ägg
2 dl vispgrädde
100 g färskost (phiadelphia elr creme cheese tex)
0.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 digestivekex

---

Skilj på äggvitor o äggulor.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa grädden.
Rör sönder färskosten o blanda i äggulorna -ett i taget och sen socker o vaniljsocker.
Vänd ner grädden o sist äggviteskummet.
Häll blandningen i en form med löstagbar botten o ställ övertäckt i frysen, minst 4 timmar.
Den kan förvaras i frysen i flera veckor :)

Ta fram den ca 30 min innan servering.

Krossa digestivekex o strö över som garnering.
Man kan även skiva valfri frukt/bär o garnera med =)


Världens bästa morotskaka!



Morotskaka med limefrosting

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1.5 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
0.5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1.5 dl solrosolja (jag hade ingen så jag tog rapsolja)
4.5 dl rårivna morötter


Cream Cheese Lime Frosting

60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g phiadelphiaost
skal av 1 lime

---

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg o socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser med varann o vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt olja o morötter.
Fyll smeten i en smord o bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diam.
Grädda i mitten av ugnen ca 50 min.
Ta ut o låt svalna medan du gör frostingen.

Frostingen gör man genom att vispa alla ingredienser krämigt o sen är den bara att breda över den svalnade kakan =)



Cupcakes med tvåfärgad topping!



Hade smörkräm över sen jag o Linnlinn gjorde bakelser o dessutom körsbärsmuffins i frysen från kakkalaset, så jag ville prova att spritsa med två färger =) I vanliga fall hade jag spritsat med nån godare frosting än den här smörkrämen... Men nu var det detta som fanns hemma o det var ju bara en test ;-)
Men visst blir det snyggt?!

Här kan ni läsa en jättebra beskrivning på hur man spritsar med två färger samtidigt =)

Citronvåfflor med egen snabbgjord sylt!

Usla bilder, men jag hade glömt kameran så fick använda mobilkameran istället xD



Citronvåfflor
ca 10-12 st

5 dl mjöl
1.5 tsk salt
2 tsk bakpulver
8 dl mjölk
75 g smör
4 ägg
skal av 2 citroner

--

Blanda mjöl, salt, bakpulver med hälften av mjölken till en jämn smet.
Smält smöret o blanda i resten mjölk. Häll smör/mjölkblandningen i smeten o rör även ner äggen.
Låt smeten stå o svälla i ca 30 min.
Grädda i våffeljärn! =)



snygg bild va ;-)




Vi hade ingen sylt hemma o sylt måste man ha till våfflor (om man inte har glass förstås, hehe) Man gör egen sylt supersnabbt o enkelt. Man behöver bara ha banan o bär hemma =)

Mosa eller mixa en banan ihop med ett par nävar bär. Tillsätt ev. lite socker om man vill ha en lite sötare sylt =)

TÄVLING! Massa Formar & Strössel!

 

Jag tävlar om formar o strössel :) Om du också vill vara med o tävla, gå bara in på Bakpassion´s blogg o följ instruktionerna!


Blåbärsbullar <3

Nu har jag äntligen fått tummen ur o dessutom har jag faktiskt TID... Så här kommer resten av recepten från kakkalaset -till slut ;-)




Blåbärsbullar
ca 20 st

1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2.5 dl blåbär (färska elr tinade)
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse (maizena)

ägg till pensling
en näve mandelspån

--

Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills fingervarmt (37 grader).
Smula ner jästen i en bunke o häll i socker, salt, smör o ägg.
Ös över mjölken o blanda tills allting har löst sig.
Tillsätt mjölet, lite i taget, tills smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i ca en timme.

Blanda ihop smör, råsocker o kanel till en krämig fyllning.
Häll ut degen på mjölat bakbord o dela på hälften.
Kavla ut en degklump i taget till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock.
Bred ut hälften av fyllningen på degen.

Blanda blåbären med florsocker o majsstärkelse o strö ut hälften av detta på fyllningen.
Rulla ihop degen till en rulle o skiva i ca 4 cm tjocka skivor.
Placera ut i bullformar.

Gör samma sak med den andra degklumpen o restrerande fyllning o blåbär.
Sätt ugnen på 200 grader o låt sedan bullarna jäsa på plåten under bakduk i ca 45 min.
Pensla dom med uppvispat ägg o strö över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-15 min.

Syltgrottor



Syltgrottor
ca 14 st

5 dl mjöl
3/4 dl socker
200 g smör
1 ägg

1-2 dl fast sylt

---

Sätt ugnen på 175 grader
Blanda mjöl o socker.
Tillsätt mjukt smör som skurits i bitar, samt ägget o arbeta ihop till en deg.
Ställ gärna degen svalt i ca en timme...

Smörj små alluminiumformar (eller rulla små kulor o lägg ut i pappersformar, tryck ett hål med fingret o fyll hålet med sylt) o tryck ut degen i formarna. Lämna en urgröpning i mitten o klicka i sylt där.

Grädda kakorna i 10-15 min i övre delen av ugnen tills de blivit gyllenbruna.



Jag använde jordgubbssylt, men man kan ju ta vilken sylt man vill -blåbärssylt skulle säkert vara hur gott som helst!

Somrig jordgubbs- o rabarberkaka

Det här är en sockerkaka med färska jordgubbar o rabarber i. Så himla god, saftig o somrig! Rekommenderas!



Somrig jordgubbs- o rabarberkaka

3 ägg
2.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

2 dl färska jordgubbar
1 stor stjälk rabarber
0.5 dl florsocker
1 msk mjöl
skal av 2 lime + saft av 1

smör o ströbröd till formen

---

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker, vaniljsocker pösigt.
Smält smöret o blanda med mjölken -rör ner i äggsmeten.
Vänd försiktigt ner mjöl, bakpulver o salt i smeten.

Skiva rabarber o jordgubbar tunnt o blanda med florsocker o mjöl.
Vänd ner dessa samt skal + saft av lime i smeten.

Häll smeten i en smörjd o bröad form o grädda kakan i mitten av ugnen ca 25-30 min.

Kokostoppar o Dadelkaka!



Kokostoppar med lime
ca 16 st

50 g smör
2 ägg
1 dl socker
5.5 dl kokosflingor
skal av en lime

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret o blanda ner alla ingredienser.
Låt smeten svälla i ca 10 min.
Forma smeten till toppar, placera på en plåt med bakplåtspapper o grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Som pricken över i-et måste dom ju sedan doppas i choklad!!!
Låt dom svalna först o smält sedan valfri choklad (vit, ljus elr mörk -förslagsvis mörk) o doppa botten på kokostoppen. Ställ på galler elr bakplåtspapper o låt stelna.

Jag tror jag använde ca 100 g choklad :)

---

Mördegskaka med dadelfyllning
ca 12 bitar

125 g + 10 g smör
1.25 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
4.75 dl mjöl
1 tsk bakpulver
175 g dadlar (utan kärnor, grovhackade)
4 tsk farinsocker
2 tsk kakao
2.5 dl vatten
florsocker -till garnering


Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en ugnsform med bakplåtspapper -låt pappret hänga ner över kanterna. Formen ska vara ca 18 * 27 cm.

Vispa socker, vaniljsocker o 125 g smör med elvisp.
Vispa i ägget.
Vänd ner mjöl o bakpulver i smeten.

Tryck ut hälften av smeten/degen i formen o forma den andra hälften till en boll som du ställer i kylskåpet övertäckt i ca 30 min.

Häll nu dadlar, farinsocker, kakao, 10 g smör och 2.5 dl vatten i en kastrull.
Koka upp under omrörning, sänk värmen o sjud i ca 15 min under omrörning tills vattnet har absorberats o blandningen blivit lite krämig.
Lägg över blandningen på en tallrik o låt svalna.

Fördela fyllningen över degen i formen o ta sedan fram degklumpen från kylskåpet o riv den över fyllningen med ett rivjärn.
Grädda i mitten av ugnen ca 35 min elr tills ytan blivit krispig och gyllenbrun.
Ta ut kakan o låt stå ca 15 min i formen innan du pudrar med florsocker o skär ut fyrkantiga bitar.

Somrig födelsedagstårta!

Therese ville ha en tuff o somrig tårta till sin födelsedag. Somrig blev den allt, men så tuff vet jag inte ;-) Jag har alltid en bild i huvudet, men det blir oftast helt annorlunda :p Men jag hoppas hon blev nöjd med den :)



Den är fylld med jordgubbsmousse o limemousse -en av dom godaste kombinationerna om ni frågar mig ;-)
Dekorationerna är av sp, marsipan o fp + sockerkulor, kristyr o ätbar penna.
Täckt med sp.



Therese gillar lila, rött o svart -därav färgvalet :)
O blommor, fjärilar o så :)



Humlor -det gula är sp, det svarta marsipan o vingarna fp ^^
Ögonen är ditmålade med ätbar penna.



En liten nyckelpiga ute på vift



blommor o blad :)



En av fjärilarna :)

Spindelmannentårta

Nu har vi som sagt flyttat o för första ggn någonsin hade vi underbara grannar o äldsta dottern var hur bra kompis som helst med grannen Emil som är i samma ålder. Vi var där o hälsade på för nån vecka sedan o jag hade då med mig en tårta till honom "från" min dotter. Emil gillar spindelmannen, så jag hoppas han även gillade en spindelmantårta :)

Tårtan innehöll ljusa bottnar

Fylld med blåbärsmousse o glasscreme

Spacklad med grädde

Täckt o dekorerad med sp.

 

 

 

 


Beautiful Blog Award




Jag har blivit nominerad till Beautiful Blog Award!! Blev nominerad av Kajsa med bloggen Gränslösa Tårtor :) Så himla roligt -tack så mycket! =)

---

När man fått utmärkelsen bör man:

-kopiera in Award-bilden i sin blogg för att visa att man fått den
-tacka samt länka till den som nominerat dig
-nominera sju andra bloggare o länka till dom
-berätta sju intressanta fakta om dig själv


---

Sju intressanta (?) fakta om mig:

1. Har länge varit intresserad av matlagning och bakning, men det var i samband med min andra dotters 1-årsdag som jag för första ggn gjorde en tårta täckt o dekorerad med sugarpaste och efter det var jag fast! Kom i kontakt med sugarpastetårtor i ett forum på familjeliv.se första gången och det var där mitt intresse skapades efter att ha sett fantastiska tårtbilder.

2. Jag ska börja plugga till sjuksköterska i augusti i år :)

3. Jag har någon form av hajfobi o har svårt för att vara ute på djupt vatten.

4. Jag gillar verkligen skådespelaren Nicolas Cage o har ca 40 filmer som han är med i. Andra favoritskådespelare är Sylvester Stallone o Mel Gibson.

5. Jag missbrukar tuggummin -en förpackning räcker i knappt en dag.

6. Har gått ner 16 kg i vikt med hjälp av "paulunmetoden" -dessvärre gick jag upp nästan 10 av dom igen (i samband med att tårtintresset föddes, haha), men är nu bara 4 kg kvar från målet igen o denna gång ska jag inte slappa till när målvikten är nådd ;-)

7. Har sett AC/DC live i Oslo i år -grymt, grymmare, grymmast!



Jag har ju mina favorritbloggar o det är dom som kommer få mina sju nomineringar =)

Kalasgott -underbar blogg med otroliga recept o bilder
LindaRunn -här hämtar jag ofta inspiration :)
BakaLitenBaka -massor av användbara recept!!
Cutecakes -härliga moussetårtor o annat smått o gott
Tårtsmulan -helt otroliga tårtor finns här
LottaBakar -massor av goda, annorlunda efterätter
MinGodaSida -alla sorters recept o jag älskat middagsrecepten :)



//Lotte -bullemamman

Mandelkubb -från kakkalaset!


MANDELKUBB ca 20 st



7 bittermandlar
100 g smör
1½ dl socker
1 ägg
2 dl filmjölk
5½ dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

GARNERING:
2 dl pärlsocker
ev 50 g mandelspån


Sätt ugnen på 225ºC. Riv bittermandeln fint. Vispa mjukt smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg, filmjölk, bittermandel, hjorthornssalt och mjöl. Forma smeten till en rulle och skär den i bitar. Tillsätt lite mera mjöl om degen känns kladdig. Forma dem till fyrkantiga bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Strö på pärlsocker och  ev. mandel. Grädda i 10-15 minuter.

 

-----

 

Jag är lite dålig med uppdateringen nu, har precis flyttat o kommit i ordning i nya lägenheten! Men det dröjjer inte länge till så ska det bli mer aktivt här -har minst två tårtor på G nämlih´gen ;-)


RSS 2.0