Iggle Piggle till Freja 2 år!

Min alldeles egna lilla Freja fyller 2 år imorgon, men vi hade kalaset idag :) Hennes idoler är Pettson o Findus och Iggle Piggle och eftersom Findus känns liiiiite för avancerad  för mig så blev det en Iggle Piggle tårta till henne idag :D

Detta är min absolut första våningstårta och anledningen till att jag gjorde en sådan idag är för att en tjej beställt en våningstårta till sitt barns dop i slutet av mars. Så jag provbakade idag kan man säga ;-) Gick superbra!
Tårtbottnarna smakar choklad och är ett superrecept som finns på Linda Runns blogg!



- iggle piggle cake -








Iggle Piggles mage blev alldeles rynkig o ful xD Skyller på marsipanen o tidspressen xD
Han är ca 10 cm hög...




Chokladbottnar fyllda med daimfluff o citronfromage.
Spacklad med grädde.
Täckt o dekorerad i marsipan.
Kantdekoren är spitsad smörkräm.

GRATTIS MIN LILLA GODING-FREJA!



Fylla muffins

Jag tänkte visa hur jag fyller mina muffins, när jag väl bakar sånt :) Kan ju passa på att även tipsa om att baka i dubbla muffinsformar, för då behåller den yttersta muffinsformen färg o form och helhetsintrycket blir mkt finare :)



Jag använder en äppelurkärnare. Man kan även använda en liten vass kniv som man skär ett hål med, men med urkärnaren får man ju ett perfekt hål direkt o dessutom blir det lika stort hål i alla muffins :)



Man trycker helt enkelt ner urkärnaren i muffinsen. Jag kör enda ner i bottnen ^^



Ät upp urgröpet ^^ Det får man :D



Sen petar man ner fyllningen i hålet. Jag trixade med en liten sked o kom på när jag var klar att man kan ju spritsa ner fyllningen också -mkt bättre! Sen spritsar man på valfri frosting!

Det här är en chokladmuffin fylld med lemoncurd som senare fick en hallonfrosting =)




Grekiska matmuffins

bagerskans blogg finns ett recept på dessa muffins. Dom såg så goda ut och passande nog hade jag både fetaost och soltorkade tomater i kylen :) Jag använde mig bara av lite andra mått...
Jättegoda!!!







Deg:

6 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
3 dl naturell fil, yoghurt eller mjölk
2 ägg
75 g smör, smält

Fyllning:
1 paket fetaost, ca 150 g
rödlök -1 stor eller 2 små
1 förpackning soltorkade tomater i marinad (Jag använde Ridderheims, 150 g)
1-2 dl svarta oliver
färsk basilika, ca 1 dl hackad

---

Instruktioner:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Blanda ihop mjöl, salt o bakpulver.
Vispa ihop äggen med smöret o filen/yoghurten/mjölken.
Blanda ihop äggblandningen med mjölblandningen.

Tärna fetaosten, skiva tomaterna, hacka oliverna, rödlöken o basilikan.
Blanda ner i degen.

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt o klicka ut smeten.
Grädda på 200 grader, mitt i ugnen ca 20 min eller tills dom fått fin färg.


Bästa tårtbottenreceptet!

Mitt favoritrecept på tårtbotten finns bak på potatismjölspaketet. Eller har iaf funnits, har hört att det inte finns längre. Vet inte hur det är med det eftersom jag haft ekologiskt potatismjöl ett tag nu o där står ett annat recept.

Receptet lyder iaf:

5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj o bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam.
Vispa ägg o socker pösigt.
Blanda ihop övriga ingredienser o vänd ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen o grädde i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Prova med en sticka om den är klar.
När den ät klar, ta ut den ur ugnen o låt vila i formen ca 10 min innan den stjälps upp.

Perfekt varje gång! :-)


Lite frågor om sugarpaste =)

Fick några frågor om bl a sugarpaste (sp) bland kommentarerna som jag svarar på såhär eftersom det kan finnas fler som undrar samma sak :)

Vad är sugarpaste?

-Sugarpaste, eller sockerpasta, används precis som marsipan till att täcka tårtor och/eller modellera figurer med. Den är dessutom väldigt elastisk jämfört med marsipan. Sugarpaste innehåller inte heller någon mandel vilket är bra om man är nötallergiker. Den är även mjölk, mjöl o äggfri. Däremot innehåller en del märken gelatin. Eftersom sp inte innehåller mandel så är färgen kritvit, vilket kan vara önskvärt när man gör tex bröllopstårtor.

Vart kan man köpa det?
-Jag köper sugarpaste av märket Ballina från Tårtdecor. Jag tycker den smakar godare än den av märket Bakels som finns att köpa på bl a Kakburken. Nu har jag gjort en beställning från Strössel&Annat också, så det ska bli roligt att se hur den är. Man kan även göra egen sugarpaste ---> Recept!

Vad betyder sp, fp osv?
-Detta är förkortningar och några vanliga förkortningar är:

sp = SugarPaste
fp = FlowerPaste
mp = ModelleringsPasta
mmf = MarshMallowFondant

Fp används till modellering och är också fri från gluten, mjölk, mandel och nötter. Däremot innehåller den ägg och gelatin. Fp är som sugarpaste, men innehåller även gum-tex, vilket gör att man kan kavla den otroligt tunnt och att det stelnar helt o hållet. Bra om man vill göra större figurer eller verklighetstrogna blommor.

Mp är en blandning av sugarpaste o flowerpaste, oftast 50/50. Då blir det man modellerar hårt på utsidan, men mjukt på insidan.

Mmf gör man själv på marshmallows, florsocker o vatten och används på samma sätt som sugarpaste ---> Recept!

Hur får man till de små figurerna/motiven?
-Blommorna gör jag med hjälp av verktyg, sk "utstickare" som finns att köpa i bl a ovan nämnda tårtbutiker. Även bokstäver o siffror gör jag oftast med hjälp av utstickare. Övriga figurer tex Hello Kitty, djur/figurer och "platta" bilder med motiv gör jag för hand.

HÄR finns några instruktioner på hur man gör tex en ros, babyconverse eller hur man skär ut en bild för hand.

---

Hoppas detta var ordentliga svar på frågorna :) Om någon skulle undra nåt mer, tex om vilka utstickare jag använder mig av, så är det bara att fråga så kan jag lägga upp lite bilder o länkar på hur de används o vart de finns att köpa =)




Blöjtårta -baby diaper cake

Min bästa vän Ellinor fick en liten flicka för mindre än en vecka sedan och idag fick jag komma o hälsa på den lilla sötsöten :) (som sov mest, men det var också gulligt.. hehe) Jag har velat testa att göra en blöjtårta ett tag så detta var ju ett perfekt tillfälle...!





Jag köpte ett paket med Liberos blöjor, 90 pack i storlek 2 (3-6 kg) så det inte ska vara någon brådska att ta isär "tårtan" för att använda alla blöjorna. Jag fick några blöjor över, så en 90-pack var lagom. Den mindre paketen skulle inte räcka, det som är 46 blöjor i eller vad det nu var xD Den undre "tårtan" står på en tårtrondell med diametern 30 cm.

Jag utgick från den här videon: How to make...

Istället för att sätta blöjor i toppens mitt, använde jag en nalle som då automatiskt får agera caketopper :)
När alla våningar monterats ihop o dekorerats med sidenband är det bara att sätta fast de övriga dekorationerna. Jag dekorerade blöjtårtan med:

-två gosedjur
-två nappar
-en nappflaska
-en förpackning blöjpåsar
-en förpackning fruktpure från SMÅFOLK
-en rulle geishachoklad
-ett paket té
-en skallra
-en blomma
-en rosa tvättsvamp

(tror inte jag glömde nåt nu, haha)




Inslagen i cellofan...

Kakklubbor

Eftersom det var alla hjärtans dag igår bakade jag o barnen små hjärtformade vaniljkakor som vi fäste på klubbpinnar o dekorerade med marsipan :) Kakorna, som är utan bakpulver så de ska behålla formen, smakde faktiskt gott! Speciellt med marsipan på :) Sen så dubblade jag mängden vaniljsocker också... Är ju aldrig fel :) Receptet har jag snott från Erikas blogg -Bakglädje.





Vaniljkakor utan bakpulver

100 g strösocker (1,1 dl)
100 g florsocker (1,7 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
450 g vetemjöl (7,5 dl)
200 g smör


Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en matberedare och låt degen vila i kylskåpet ca en timme.

Ta lite deg i taget från kylskåpet och kavla ut degen på mjölat bakbord. Degen ska vara ca 5 mm tjock.
Ta ut kakor med kaksmått.
Lägg kakorna på en plåt och grädda i 175 grader tills kakorna fått lite färg i kanterna, ca 10-15 min.
Ta ut dom o låt de ligga på plåten någon minut.
Använd en stekspade och lyft försiktigt över kakorna till ett galler och låt dem svalna där.

Om man vill göra kakklubbor så lägger man pinnen under degen och trycker ner degen runt pinnen före gräddning.
Grädda som ovan och var extra försiktig när du lyfter över kakan till gallret.
Se till att inte lyfta i pinnen innan kakan har svalnat helt, för då kan den lossna.


Leilas klassiska tårtbotten

En faktiskt riktigt bra tårtbotten -god, stadig o med få ingredienser.

4 stora ägg
1.5 dl socker
1.5 dl mjöl


Vispa ägg o socker riktigt vitt o pösigt.
Rör försiktigt ner mjölet o häll i en smörad o bröad form med löstagbar kant, 20-24 cm i diam.
Grädde mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
Låt svalna i formen ca 15 min o stjälp sedan upp på sockrat smörpapper.

Rostårta med snöflingor

Idag skulle min man få besök, så jag bakade en tårta som dom kunde fika på :) Tänkte först göra en stor rosett att ha på tårtan, men det såg ut som nåt min 2-åring kunde gjort ;-) Så jag knycklade ihop rosetten o gjorde en ros o snöflingor istället. Dom blev inte heller så bra för jag tappade lite gnista när rosetten krånglade xD Men smaken var det iaf inget fel på :) Hann inte ta nån bild föränn efteråt heller, när den var färdigfikad ;-) haha!






Tårtan bestod av: Leilas klassiska tårtbotten, vaniljkräm med vaniljpulver och rabarbermousse med jordgubbsbitar. Spacklad med grädde o täckt o dekorerad med marsipan.


Jordgubbspaj med vit choklad

Vit choklad o jordgubbar = jättegott! Speciellt med lite vispad grädde eller glass :)




  • 200 gram smör
  • 1 dl socker
  • 3 dl havregryn
  • dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g vit choklad
+ jordgubbar så det täcker bottnen

Smält smöret i en kastrull.
Rör ner övriga ingredienser, utom chokladen.
Sprid ut jordgubbar över bottnen i en ugnsform.
Smula över pajdegen.
Hacka chokladen o sprid över pajen.
Grädde i 200 grader ca 25 min.








Att skära ut en bild för hand!

Dödskallen på Tildas tårta har jag skurit ut för hand. Det är ju inte alltid man har en passande pepparkaksform ;-) Det jag först gör är att hitta en lämplig bild på internet som jag i paint fixar till så den får rätt storlek. Sen ritar jag av bilden på smörgåspapper genom att hålla mot bilden på skärmen o rita av.

Sen klipper jag ut de olika delarna...


1. Jag kavlar ut en bit sugarpaste (eller marsipan, mmf... vad man nu använder) o placerar den utklipptna biten uppepå.



2. Sen kavlar jag över en gång. Inte för hårt eller för många gånger, för då tänjer sp´n ut sig för mycket.



3. Man får då ett litet avtryck



4. Nu är det "bara" att skära längs med linjerna. Jag har en sk "wheeler", men det går lika bra med en liten vass kniv.



5. Upprepa proceduren med alla utklippta delar =)



Rosa döskalletårta till Tilda 4 år!

Jag fick ju göra två tårtor, där den första var en rockbarbie. Den andra tårtan skulle följa det rosa rockiga temat o fick därför en söt liten döskalle på sig. Även denna tårtan är laktosfri och innehåller hallonmousse o glasscreme + spacklad med smörkräm. Den är däremot täckt med sugarpaste o dekorerad med marsipan =)


-tårtan mitt i mitt stökiga (kreativa?) kök-



Bokstäverna är penslade med lite glitterpulver


Barbietårta till Tilda 4 år!

Det var längesedan jag bakade tårtor så nu när jag till och med fick göra två var väldigt roligt! Det var tårtor till en liten tjej som fyllt 4 år och som gillade prinsessor OCH hårdrock vilket skulle synas på tårtorna :) Riktigt kul tema!


En rock-barbie
Täckt med marsipan.
Dekorerad med sugarpaste o marsipan + pärlband



Har dåligt ljus i köket så bilderna tar tyvärr inte fram tårtans bästa sidor ;-)



Tårtan är laktosfri o innehåller hallonmousse o glasscreme o är spacklad med en vanilj- o citronsmörkräm. Jag har då använt mig av laktosfritt smör, laktosfri mjölk o laktisri grädde :)


Shoppat!

Det var ganska längesedan som jag skickade efter tårtsaker, men nu har jag äntligen gjort det och det är lika roligt varje gång paketet kommer. Det är ju alltid så roliga saker! :D Har beställt från både tårtdecor och kakburken :)

Från tårtdecor beställer jag Ballinas sugarpaste. Sugarpaste smakar inte speciellt gott tycker jag, men Ballinas är godast :)
Från kakburken blev det en himlans massa smått o gott :)

- 12pack pastafärg
- 3pack pralinaskar
- flowepaste
-små tårtrondeller (14 cm i diam)
-15 cm kavel
-Utstickare FUNKY bokstäver (velat ha länge!! KUL!!)
-En stor rund tyll (äntligen!) + koppling
-utstickare äggformad
-utastckare kaninhvud


Hmm, det kan ha varit nåt mer... Men jag kommer inte ihåg, haha!
Jo, från tårtdecor köpte ja även en mönsterform med stjärnor o måne + mangomousse och rabarbermousse med jordgubbsbitar. Ska bli spännande att smaka på!












bilder från kakburken.se




RSS 2.0