Hemgjord pasta!

Förra året fick jag en pastamaskin av min man i julklapp. Ja, det är alltså snart 1 år sen xD För inte så länge sedan fick jag iaf tummen ur och provade den. Det gick ju hur lätt som helst!!! Det känns som att vi aldrig mer kommer behöva köpa pasta =)

Receptet är enkelt. Till 4 (stora) portioner pasta behöver man 5 dl durumvetemjöl och 4 ägg.

-Man mäter upp mjölet i en hög på bänken/bordet, sen gör man en grop i mjölet där man knäcker ner äggen.
I början kan man vispa ihop äggen med mjölet med en gaffell, sen knådar man ihop resten för hand tills man har en slät deg.
-Plasta in degen o låt den ligga i kylskåp i minst en halvtimme.
-Dela degen i 4 delar (jag delade i 8 delar för pastan blir GÖRLÅNG annars = svårhanterad) Plasta in de delar som inte används så de inte torkar...
-Platta ut degen lite med handen och ör genom pastamaskinens tjockaste nivå.
-Kavla sedan degen genom alla nivåer fram till den tunnaste och välj sen om du vill att det ska vara lasagneplattor eller om du vill göra tagliatelle eller spaghetti =) Vill man göra ravioli ska man sluta köra degen i maskinen vid nivå 7 så de inte spricker så lätt (det finns 9 nivårer)
-Koka pastan ca 3 min.

Smakade SÅÅ gott!!!


 


Saffranskokta päron

Min pappa har fyllt år och då gjorde jag saffranskokta päron till honom. Jag använde mig av ett recept ur min favoritbok Söta Saker som jag fick av min bror förra julen =) Den har jag nog använt mer än någon annan receptbok. Den har så många goda, roliga, enkla recept och jag har inte blivit besviken en enda gång! Ni måste köpa den!!

Saffranskokta päron
10-15 små päron
1 liter vatten
0.5 g saffran
4 dl socker
1 krm natruimbensoat (finns i kryddhyllan i mataffärn)

---

Skala päronen, men lämna kvar stjälken
Koka upp vattnet med socker o safran.
Låt det koka tills sockret löst sig.
Lägg i päronen o låt dom sjuda i lagen i ca 30 min.
Plocka försiktigt upp dom, ett och ett, och lägg ner dom i en glasburk.
Rör ut natriumbensoatet i lagen och häll den sedan över päronen så de täcks.
Sätt på locket.

Man behöver såklart inte ha i natriumbensoat, men då håller sig inte päronen lika länge...



Här ligger dom och gottar sig i vatten, socker & saffran



Allt blir snyggt när man lägger det i en glasburk =)



Jag skulle ta kort på ett par päron för att visa vad härligt gula dom blev. Istället ser det ut som att jag tagit kort på ett par jättegula ballar xD Men man ser ju hur gula dom är iaf...

Lussebullar!

Jag köpte för ett tag sen en ny bakbok -med massa bullrecept! Och det första jag provade att baka var lussebullar...! =) Min deg vägrade jäsa. Eller... Den jäste, men inte mycket alls.. Men trots det var degen mjuk o smidig och bullarna blev JÄTTEGODA! Så jag vet inte om det var rätt så eller om det bara var tur? Hur som, här kommer receptet i bilder ;-)


Jag kan inte hålla mig när jag hittar en sån här bok -på REA dessutom!


LUSSEBULLAR
ca 20-25 st

Använd en hel påse (0.5 g) saffran! Jag gjorde dubbel sats o hade en påse, men det blev snäppet för lite saffranssmak tycker jag...!




---



-bild ur boken-


Nya Kettle Chips!

Nu har jag även fått testa Kettle Chips! Knapriga, handgjorda (!!!) chips. Konsistens och utseende påminner mycket om naturchipsen (vilket jag inte gillar -tycker inte det är så gott med extra hårda o knapriga chips) Men det som är extra kul med dom här chipsen är att det finns mycket roligare smaker än de vanliga chipsen! Tex honung & grillkrydda och cheddar & rödlök.... =)


Jag fick testa klassikern Sour Cream and Onion
och två smaker jag inte sett förut -Sweet Chilli & Sour Cream och Honey Barbecue!




-sour cream & onion-



Jag tävlar =)





Tävla hos Sockerrus och vinn ett presentkort på 500kr,
i samarbete med
LyxigaPlåtburkar.seRoligaPlåster.se och Änglaspel.se
.


Ambrosiatårta

Jag har nog aldrig ätit hemgjord ambrosia. Är inte det en sån man alltid köper annars? Är en riktigt mormorfika tycker jag, sån där som man får hemma hos mormor o morfar liksom =)
Man kände smörsmaken jättetydligt o det tycker jag är SÅÅ gott!


-mina bilder blir alltid så mörka o tråkiga,
men det beror på att jag nästan alltid bakar på kvällen o då är det ju mörkare, hehe-





150 g smör
2 ägg
1.5 dl socker
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver

Garnering
3 dl florsocker
2-3 msk apelsin eller citronsaft (funkar med vatten också)
En ask syltade apelsinskal (eller 4 msk)

Smörj o bröa en låg form med ca 25 cm i diameter.
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa under tiden ägg o socker pösigt.
Rör ner mjöl, bakpulver o smöret i äggsmeten.
Häll smeten i formen o grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.

Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och låt den kallna ytterligare (så inte glasyren smälter).
Gör glasyren genom att blanda forsocker med vätskan.
Bred ut glasyren på kakan o sprid ut de syltade apelsinskalen.

MUMS!

Ny kokbok från Arla!

Nu har Arla gett ut en ny kokbok som är full med roliga recept som passar perfekt till fredagsmyset! Kategorierna är uppdelade i dippa, snacksa, slappa, plocka, lyxa, fjäska, sippa & mumsa! Jag hade turen att få ett exemplar av denna bok och den är jättehärlig att bläddra i med goda recept o fina bilder =)
Finns att köpa HÄR!


Tarragona Mandelkrokant!




För ganska längesedan fick jag ett paket med en nyhet från Cloetta. Tarragona mandelkrokant...! Jag fattar inte varför jag inte köper Tarragona oftare -så himla gott! Och den här smaken var riktigt god!

Juleskum Polka!

Jag fick prova en ny sorts juleskum -som smakar polka! Ååå så goda!! I klass med originalet...!
Alltid kul med sådana överraskningar  i brevlådan =)


mumma!

RSS 2.0