Chokladpraliner

För jättelängesedan, säkert över 1 år sedan, köpte jag en pralinform. Igår testade jag den för första gången;D
Jag smälte 50 g mjölkchoklad och 50 gram mörk choklad. Sedan penslade jag insidan av formen. När ett lager var klart la jag formen i ett par minuter i frysen för att det skulle stelna snabbare. Sen penslade jag ett lager till o gjorde samma procedur 4 ggr =) Sedan hällde jag i smält nougat o avslutade genom att hälla på av chokladblandningen igen så man fick en botten. In i frys några minuter och tjoho vad snygga dom blev!


Mammas födelsedag!

Min morsi fyllde år den 18 september, så jag gjorde en tårta till henne. En ganska enkel med inte så mycket eller avancerad dekor pga tidsbrist o att jag var ensam med alla barnen, men den blev ganska bra ändå. Och god :)



Tårtan bestod av ljusa hembakna bottnar och den är fylld med vit chokladganache, dumlekolakräm och jordgubbsmousse. Spacklad med grädde täckt med en blandning av sp och mmf och dekorerad med sp.









Kakmonster till Klara

Den 4 september hade vi ett litet namnkalas (eftersom vi inte vill döpa) för vår Klara som nu är två månader redan. Temat blev Kakmonstret med tårta, cupcakes, chokladdoppade kokosbollar o äpplepaj på egna äpplen :)



från vänster: äpplepaj, äpple/päronsaft, tårta, chokladbollar, cupcakes


Tårtan bestod av:
Lusa bottnar med vit chokladganache o lemoncurdgrädde.
Spacklad med grädde o täckt med marshmallowfondant.
Dekorationer i sockerpasta o marsipan.




Cupcaksen bestod av:
Citron- o vaniljmuffins fyllda med nutella.
Toppade med grädde som doppats i färgad kokos.
Ögonen är lösgodis "snöbollar".














Alice -efter gammelgammelmormor (min pappas mormor)



Isabel -som även jag heter i "andranamn".

Inlagda rödbetor

Nu har jag för första gången lagt in rödbetor själv -hemodlade dessutom!
Jag hade en ganska liten burk och i den fick det plats 13 lite mindre rödbetor.
Lagen gjorde enligt receptet i "min kokbok" som väl nästan alla har hemma? :)



Koka rödbetorna med skal o allt tills de är nästan helt genomkokta.
Skölj dom i kallt vatten o dra av skalet.

Lagen
1 liter rödbetsspad (det du kokat rödbetorna i) eller lika stor mängd vatten.
-Jag hade bara 5 dl rödbetsspad så jag fyllde ut med resten vatten-
2.5 dl ättiskssprit
3 dl socker
(ev. 10 kryddnejlikor)

Sila rödbetsspadet i tex ett kaffefilter (för o slippa få med jordrester o sånt)
Koka upp allt som ska vara i lagen o låt även rödbetorna få sig ett uppkok.
Ta ur rödbetorna o lägg i burken de ska ligga i.
Koka lagen i ca 4 min o ös sen ner över rödbetorna.
Ställ svalt. Ett dygn senare är de färdiga att ätas.

Ganska enkelt va? :)



RSS 2.0