Lite frågor om sugarpaste =)

Fick några frågor om bl a sugarpaste (sp) bland kommentarerna som jag svarar på såhär eftersom det kan finnas fler som undrar samma sak :)

Vad är sugarpaste?

-Sugarpaste, eller sockerpasta, används precis som marsipan till att täcka tårtor och/eller modellera figurer med. Den är dessutom väldigt elastisk jämfört med marsipan. Sugarpaste innehåller inte heller någon mandel vilket är bra om man är nötallergiker. Den är även mjölk, mjöl o äggfri. Däremot innehåller en del märken gelatin. Eftersom sp inte innehåller mandel så är färgen kritvit, vilket kan vara önskvärt när man gör tex bröllopstårtor.

Vart kan man köpa det?
-Jag köper sugarpaste av märket Ballina från Tårtdecor. Jag tycker den smakar godare än den av märket Bakels som finns att köpa på bl a Kakburken. Nu har jag gjort en beställning från Strössel&Annat också, så det ska bli roligt att se hur den är. Man kan även göra egen sugarpaste ---> Recept!

Vad betyder sp, fp osv?
-Detta är förkortningar och några vanliga förkortningar är:

sp = SugarPaste
fp = FlowerPaste
mp = ModelleringsPasta
mmf = MarshMallowFondant

Fp används till modellering och är också fri från gluten, mjölk, mandel och nötter. Däremot innehåller den ägg och gelatin. Fp är som sugarpaste, men innehåller även gum-tex, vilket gör att man kan kavla den otroligt tunnt och att det stelnar helt o hållet. Bra om man vill göra större figurer eller verklighetstrogna blommor.

Mp är en blandning av sugarpaste o flowerpaste, oftast 50/50. Då blir det man modellerar hårt på utsidan, men mjukt på insidan.

Mmf gör man själv på marshmallows, florsocker o vatten och används på samma sätt som sugarpaste ---> Recept!

Hur får man till de små figurerna/motiven?
-Blommorna gör jag med hjälp av verktyg, sk "utstickare" som finns att köpa i bl a ovan nämnda tårtbutiker. Även bokstäver o siffror gör jag oftast med hjälp av utstickare. Övriga figurer tex Hello Kitty, djur/figurer och "platta" bilder med motiv gör jag för hand.

HÄR finns några instruktioner på hur man gör tex en ros, babyconverse eller hur man skär ut en bild för hand.

---

Hoppas detta var ordentliga svar på frågorna :) Om någon skulle undra nåt mer, tex om vilka utstickare jag använder mig av, så är det bara att fråga så kan jag lägga upp lite bilder o länkar på hur de används o vart de finns att köpa =)
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0