Vetekrans med mandelmassa o russin

1 krans
1 msk mald kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
12 dl vetemjöl special
200 gram mjukt smör
1.5 dl råsocker (vanligt socker går lika bra det)
0.5 dl florsocker
1.5 msk kanel
100 gram mandelmassa, riven
1-2 dl russin
0.5 dl hackade pekannötter (+ 1 ägg till pensling)
--
Blanda ner kardemumman i mjölken och värm tills den är ljummen, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med den ljumna mjölken, strösocker, salt, tärnat mjukt smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om man har varmluftsugn).
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen (smör, socker, florsocker,kanel) och kavla sedan ut degen till en rektangel som du brer ut fyllningen på.
Strö över rivsen mandelmassa o russin.
Rulla ihop o forma som en krans som du lägger i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diam.
Jag klippte små jack i kransen o vek upp innan den fick jäsa i ca 30 min.
Pensla med ägg o strö över pekannötterna.
Gräddas mitt i ugnen, ca 20 min -man får hålla lite koll =)
Tortano -fyllt bröd

Receptet ger 1 bröd
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk salt
2.5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
2 pkt mozzarella (250 g)
200 g rökt skinka
ca 20 soltorkade tomater, hackade
---
Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten, olivolja, honung och salt.
Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.
Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Kavla inte för då trycker man ut all luft.
Skiva mozzarellan o fördela jämt över brödet, samma sak med skinka o tomater.
Pensla med lite vatten på brödets ena långsida (fungerar som klister så brödet sitter ihop) o rulla ihop som en rulltårta o forma som en krans. Man kan stoppa in ena änden i den andra änden s a s.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.
Mazarintårta med fläderkräm o jordgubbar!

Mazarintårta
ca 12 bitar
250 gram smör
500 gram mandelmassa
5 ägg
1 dl mjöl
Vispa riven mandelmassa o mjukt smör tills det blir krämigt.
Vispa i ett ägg i taget och sist RÖR man ner mjölet.
Smörj en 24 cm form med löstagbar kant och "bröa" med mandelspån.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min på 175 grader.
Fläderkräm
4 äggulor
0.5 dl strösocker
2.5 msk majsstärkelse
0.5 dl koncentrerad flädersaft
5 dl vispgrädde
Vispa äggulor och socker vit o pösigt.
Vispa ihop flädersaften med majssttärkelsen.
Koka upp vispgrädde, rör ihop den med saftblandningen och vispa ner den varma vätskan i äggblandningen.
Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den tjocknar.
Vispa 2 dl grädde och vänd ner krämen (när den svalnat!)
När mazarinbottnen och fläderkrämen har svalnat brer man på krämen och överst lägger man 1 liter valfria bär.

Fläderblomssaft

Fläderblomssaft
ca 4 liter
60-70 fläderblomsklasar
5 stycken citroner
3,5 liter socker
100 gram citronsyra
3 liter vatten
Skölj blomklasarna i ljummet vatten och låt rinna av.
Skölj och borsta citronerna i ljummet vatten. Skär dom i skivor.
Varva blomklasar, citron, socker och citronsyra i en bunke eller hink -gärna en med lock.
Koka upp vattnet och häll det kokande över blommorna.
Låt stå i rumpstemperatur i 2 dygn och sedan i kylskåpet i 2 dygn.
Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt. Går även bra att frysa!
Det här finfina receptet hittade vi på Nina Ruthströms blogg -en blogg jag följer som förutom hennes vardag innehåller mycket tänkvärda saker angående feminism och genus! Och när jag ändå kom in på ämnet så ska jag tipsa om ytterligare en otroligt bra, tänkvärd och intressant blogg som handlar mycket om genus, föräldraskap o jämställdhet -bloggen LadyDahmer! In o läs dessa två bloggar vettja! Nu...! :D
Svärmor 50 år!

Tårtan bestod av ljusa bottnar fyllda med rårörda hallon o chokladmousse.
Spacklad med grädde o täckt med sp.
Dekorerad med grönfärgad vaniljsmörkräm, blommor i sp o färska jordgubbar.

Fyra explosionstårtor med jordgubbar bev det o jag tycker allt dom blev ganska somriga!
Rabarberkräm
Rabarberkräm
4 port
500 g rabarber
4 dl vatten
1 dl socker
3 msk potatismjöl
Skala rabarbern o skär den i ca 2 cm långa bitar.
Koka upp vatten o socker så sockret löser sig.
Häll i rabarbern o koka i ca 5 min tills rabarbern delar sig.
Späd potatismjölet i lite vatten o strila ner i krämen.
Ta av från plattan o rör om -klart!
Nu ska det bara kallna o sen ätas med kall mjölk =) Mums!
