Chokladbullar

Chokladbullar
ca 2 plåtar
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1½ dl strösocker
2 msk kardemumma
13 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker1 msk kakao
150 g mörk choklad
150 g ljus choklad
Smält smöret i en kastrull och häll därefter i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader)
Smula ner jästen i en stor bunke och häll på spadet.
Rör tills jästen löst sig.
Blanda ner salt, socker, kardemumma och vetemjölet -spara ca 1 dl mjöl till utbakningen!
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter -men ju längre desto bättre.
Fyllningen:
Blanda ihop rumsvarmt smör, florsocker och kakao till en jämn kräm.
Ställ ut bullformar på två bakplåtar.
När degen har jäst färdigt, ta upp den på mjölat bakbord och knåda.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
Bred på fyllningen och strö över hackad choklad. (Jag använde odense chokladknappar)
Rulla ihop från långsidan och skär rullarna i 1-1½ cm breda skivor.
Lägg dem i formarna.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter.
Pensla dem därefter med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
Death By Chocolate
Saftig kaka med mycket chokladsmak. Ett måste om man gillar mörk choklad!

ugn: 175 grader, 40 min
kakan
150 gram smör
200 g mörk choklad 70% (Jag använde 85%:ig choklad)
2.5 dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl creme fraiche (Jag tog turkisk yoghurt -gick lika bra!)
glasyr
100 g choklad 70%
1 dl vispgrädde
---
Smält smöret i en kastrull.
När smöret är smält lägger man i chokladen som man brutit i mindre bitar.
Rör om tills chokladen smält.
Vispa ihop ägg o socker.
Rör ner chokladblandningen och övriga ingredienser i äggblandningen.
Smöra och bröa en sockerkaksform o häll i smeten.
tips - pudra formen med kakao istället så får kakan en mörk fin färg när man stjälper upp den - tips
Ställ in i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ca 40 min.
Låt den svalna innan du stjälper upp den (annars går den lätt sönder eftersom den är så mjuk/saftig)
Hacka chokladen till glasyren.
Koka upp grädden.
När grädden kokar, ta bort från plattan o ha i chokladen.
Rör om tills chokladen smält.
Låt svalna lite grann o ös sedan gasyren över kakan.

-death by chocolate-
Chokladig nyhet från Lindt
Jag har fått prova ett par nyheter från Lindt =) Lika hög kakaohalt med dess hälsosamma effekter, men med mildare smak -för de som inte är så förtjusta i mörk choklad, men ändå vill ta en bit pga de positiva effekterna =)
Jag fick även en 70%- och en 85% originalchoklad -för att kunna jämföra =)
Snart blir det mer bak...!

bild från julen 2009
-minttoppar, peppar(pippar)kakor & dumlekakor-