Lemoncurdmoussetårta på oreobotten

När barnen ska vara med o baka förbereder jag så mkt som möjligt. Lägger fram färdigvägt smör, häller upp rätt antal deciliter av tex socker i skålar o tar fram alla bunkar som kommer användas osv
MYCKET lättare då o mindre söl om allt redan är färdigmätt o färdigvägt :)

Och såhär fin blev den -min första moussetårta!! Tänk så bra det kan bli när barnen hjälper till :) Både Julia o Freja har hjälpt till att hälla o vispa o röra om <3

Oreobotten, lemoncurdmousse och en "glace" med smak av citron/lime.
Dekorationen är vanliga presentsnören ;-)

Receptet som ger ca 12-14 bitar :)
Moussen
5 gelatinblad
8 äggulor
3-4 citroner, saft + skal (3 stora citroner eller 4 små)
4 dl socker
200 g mjukt smör
4 dl grädde
Botten (dubbla gärna)
15-20 Oreo kex (ca 200 g)
75 g mjukt smör
Gele på tårta
1 dl gelésocker (Multi Dan Sukker)
1 dl lemon/limesaft -utspädd
gul hushållssfärg
Lägg gelatinbladen i vatten.
Vispa äggulor, citronsaft, finrivet citronskal och socker i en skål över ett vattenbad, dvs ställ en bunke över en kastrull med kokande vatten.
Vispa tills smeten tjocknat och sockret har smält helt. Ta bort skålen från värmen.
Häll ut vattnet från gelatinet och rör ner dom i den varma citronblandningen tills dom smält.
Tillsätt mjukt smör i mindre bitar under fortsatt vispning.
Ställ citronsmeten åt sidan o vispa grädden hårt. Rör ihop citronsmeten o grädden.
bottnen
Lägg Oreokexen i en påse o krossa kakorna med hjälp av t ex en brödkavel eller lägg kexen i en matberedare o mixa sönder dom.
Blanda kexsmulorna med det mjuka smöret till en deg.
Forma degen till en boll och lägg den i mitten på en form ca 24 cm i diam med löstagbar botten o platta ut den jämnt över hela botten.
Fyll formen med moussen och låt stelna i frysen i ca 3-4 timmar. För att undvika att den lösa moussesmeten ska rinna ut genom springan som kan finnas mellan botten och kant i springformen, så kan man ta ett bakplåtspapper o spänna fast på bottnen innan man trycket ut kexbottnen -hoppas ni förstår vad jag menar ;-)
När moussen stelnat något -blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 1/2 minut. Tillsätt under tiden hushållsfärgen. Låt svalna något, tills det börjar tjockna och skeda över gelén på tårtan.
Dekorera tårtan när moussen är fryst. Ta fram den 30 min innan den ska serveras.
ps. detta var en väääldigt god tårta, syrlig o frisk o perfekt som avslutning på en middag!
Tredje ggn gillt? Hihi...!
En rolig tävling till...!
tävla hos LittleDessert...!

Nu tävlar jag om bla muffinsformar o andra fina saker på bloggen LittleDessert! Gör det du med genom att KLICKA HÄR!
Jag vann...!!! :D:D

Jag vann hösttävlingen på Fika Mera´s blogg, där man skulle bidra med valfritt recept + bild på nåt gott. Jag som precis då hade snubblat över o testat Nutellacookiesen bidrog med det receptet o jag vann! Är så himla glad för priserna är sååå fina...!! Priserna är:

En cupcakesbok av Cheryl Lindblad och...

...4 stycken rosa muffinsformar från IB Laursen -är dom inte underbara?!
Pepparkakorna...!!!

och goda med..... :D:D
Spenatsoppa med ägghack...!
Har inte hunnit lägga in bild ännu, men sålänge kommer receptet.
Supergod spenatsoppa med ägghack
4 port
1 kg spenat
8 dl mjölk
1 dl vatten
1 dl vetemjöl
100 g smör
0.5 tsk dijonsenap
1 krm cayennepeppar
1 tsk vinäger
1 tsk socker
2 tsk vitpeppar
salt -tills man är nöjd med smaken
Jag använde mig av fryst, färdighackad spenat. Om man använder hel elr färsk ska man hacka den först, steka i smör o sen skölja av i kallt vatten innan man mixar ner det i soppan. Jga som hade färdighackad, tinade den bara o rörde ner mot slutet =)
Smält smöret o rör ner mjölet.
Späd ut med mjölk o vatten o koka upp.
Ha i kryddorna (vänta med saltet) o koka under omrörning i ett par minuter så mjölsmaken försvinner.
Ha i spenaten o smaka av med salt.
Ägghack
Ta 4 kokta ägg o ca 15 cm purjolök o hacka det. Lägg i en skål o strö sedan detta över sin portion soppa.
En liten brödbit är ju också alltid gott till soppa. Mina brödsticks jag gjorde igår passade väldigt bra :D
uppdatering
här kommer bilden :)

Ja, jag hade ju julstämning... :)
Franska, skurna pepparkakor
ca 160 st
250 g smör
2.5 dl socker
1 dl sirap (ljus elr mörk)
1-1.5 dl sötmandel
2 msk kanel
1 msk malda nejlikor
7 dl vetemjöl
0.5 msk bikarbonat

Man börjar med att smälta smör i en kastrull o sen blanda ner socker o sirap.
Detta ska sen svalna o bli HELT kallt, annars kan smöret "krypa ut" o det kan göra degen svårarbetad sen. Så helt kallt ska det bli alltså...!

Medans man väntar på att smör/sockerblandningen ska kallna kan man hacka mandel o röra ihop det med kryddor, mjöl o bikarbonat =)

När blandningen svalnat rör man ihop den med mjölblandningen tills man får en sån här god deg :)

O eftersom just detta ska bli skurna pepparkakor så rullar man degen i ca 4 cm i diameters rullar o plastar in. Sen ska dom ligga i kylskåpet under natten =)
fortsättning följer.... ;-)
Saftig äpplebröd med katrinplommon

Jag slängde ihop en helt vanlig grunddeg i förrgår för vi hade en jäst som höll på o bli gammal, men så hade vi även lite svenska äpplen o katrinplommon som ingen ville äta upp så jag slängde ner det i brödet o det blev jättegott!
Recept, 2 stora bröd
1 pkt jäst (50 g)
4 msk socker
4 tsk salt
12 dl fingervarmt vatten
mjöl tills smidig deg (har aldrig mätt hur mkt mjöl det går åt, haha)
2 normalstora äpplen
2 dl katrinplommon
Smula ner jästen i en bunke o häll i socker o salt.
Späd ut jästen med vattnet, lite i taget o ha sen i mjöl. Men inte allt på en gång -blanda ner hackade äpplen o katrinplommon först, innan degen blir för fast. När äpple o katrinplommon är nedblandat har man i resten mjöl.
Ställ att jäsa ca 1 timme o dela degen i två delar. Lägg på varsin plåt på bakplåtspapper o låt jäsa ytterligare 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader o grädda ca 15 minuter mitt i ugnen, eller tills brödet fått fin färg.
Två sorters brödsticks av torrjäst
Brödsticks grundrecept
1 pkt torrjäst
5 dl varmt vatten (ca 40 grader, dvs något varmare än fingervarmt)
13 dl vetemjöl (special)
1 tsk salt
1 msk olja
Fyllning
tapenade / pesto / parmesan
Blanda jästen o mjölet o rör sen ihop varmt vatten, salt o olja till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min o ta sedan upp degen o dela i två delar.
Kavla ut varje klump tills den är ca 30*40 cm o bred på ett tunnt lager med valfri fyllning.
Vik ihop degen
och skär ut ca 2 cm breda stänger
Tvinna längderna o dra ut dom så dom blir ca 20 cm långa.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper o grädda mitt i ugnen, 225 grader ca 10-15 min -tills dom fått fin färg :)
Parmesanpinnarna
Jag, mitt nöt, var lite förvirrad med första omgången bröd vi gjorde, för jag glömde tvinna ihop dom.. haha! Men dom blev goda ändå :) Här är då pesto"pinnarna" :)
Julstämning...

Hakuna Matata tårta

Tårtan är fylld med kiwi/krusbärsmousse och chokladmousse med crisp.
Spacklad med grädde.
Täckt med marsipan o dekorerad med marsipan, kristyr och fp.

CakePops
Vi mysade till det lite mitt i veckan med cakepops, troligen min favoritkaka/godis :) Smaken kan man ju variera hur som helst o man kan doppa i vit, ljus elr mörk choklad... Mmmm :) Den här ggn använde jag ballerinas kakor med mörk choklad o doppade i marabous mjölkchoklad -beroendeframkallande...! Väldigt mkt och god chokladsmak :) Det blev 10 st stooora bollar :) Vill man inte få färskost över (till en sats används ju 100 g färskost o ett paket brukar vara på 200 g) så köp hem två paket med kakor så får man 20 stoooora bollar istället :)
Receptet hittar man HÄR!
Man behöver inte använda just ballerinakakor, om man har vanlig mjuk kaka så går det lika bra. Perfekt att göra cakepops om man gjort en misslyckad tårtbotten eller misslyckad sockerkaka till exempel :) Bara smula ner o rör ner färskost till konsistensen blir lagom att rulla bollar med :)
Inflyttningstårta

Det är alltså en chokladrulltårta fylld med hallon och vaniljkräm.
Spacklad med grädde.
Täckt med sp o dekorerad med sp o fp.
Cupcakes -choklad, kokos, blåbär
Gjorde cupcakes till familjen (gud vad gammal jag låter -"familjen"...?)
Det var inget märkvärdigt alls, jag fick massa tårtbottensmet över, så det är det som fick bli själva muffinsen. Sen så la jag en bountybit i varje muffins så resultatet blev väldigt gott ändå :D
Sen spritsade jag med blåbärsmousse, det var det enda jag hade hemma. Men om man säger såhär: choklad, kokos och blåbär var en väldigt god kombination! :)
Dekorerad med marsipan.
De fina formarna köpte jag på åhlens! :)
L O V E Y A
står det på dom ^^
Tapas-inspirerat
För ganska längesedan nu, överraskade jag David meden tapas-inspirerad middag :)
Det blidde:
pestoröra
ölkorv
marinerade vitlöksklyftor
spansk potatiskaka
grillade kycklingvingar
tzatsiki
guacamole
choritzo + färskpotatis, stekt i olivolja o vitlök
soltorkade tomater
färskost med vitlök o örter
parmesan
mozzarella- o körsbärstomatsmix
basilikadressing
köttbullar i tomatsås
fetaostfylld paprika
rökta skinkor
vitlöksbröd
ost- och sardellkex
valnöt- o fetaostsallad
färskpressad apelsinjuice
Ost- och sardellkexen gjorde jag själv o dom var riktigt himla jättegoda!!! Så här kommer receptet på dom :)
OST- OCH SARDELLKEX
Ca 30 stycken
2 dl vetemjöl
120 g smör
120 g riven cheddarost
7 st sardellfileer
0.5 krm cayennepeppar
1 dl kärnfria o svarta oliver, finstrimlade
1. Blanda vetemjöl, smör, riven ost, sardeller och cayenne i en matberedare. Kör snabbt ihop till en deg.
2. Blanda ner finstrimlade oliver och forma degen till en avlång kantig korv ca 3 cm i diameter. Linda in den i plastfolie eller smörpapper och lägg den i kylen minst 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200°. Ta ut degen, skär med en vass kniv ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem mitt i ugnen ca 10 min tills de fått lite färg.
mumsiga!
Tarragona ^^
(ja, dom är slut o uppätna.. hihi)

Tack igen CLOETTA :)
Biltårta till Joel
Tyvärr planerade jag alldeles för dåligt -dels hade jag visst slut (!!) på massor av material, så jag fick klara mig på det som fanns hemma (suck) o dels jobbade David nätter just då så jag hade ingen hjälp med barnpassning så jag skämdes lite när jag överlämnade tårtan, för den såg verkligen inte ut så som jag ville...! Nästa gång (om hon vågar bestääla igen, hehe) så behöver hon inte ens betala materialet för tårtan, som kompensation xD
Tydligen smakade den gott iallafall och det var ju tur det, hihi :)
Däremot är det väldigt roligt att göra figurtårtor, så jag hoppas jag får chansen snart igen :)

tårtbottnarna monterade


spacklad med grädde

Täckt med grönfärgad sugarpaste
(jag måste köpa starkare färger!)

Det färdiga resultatet (uhuhuh...)
Tårtan är enligt önskemål fylld med jordgubbssylt och vaniljkräm.

Man ser iaf att det är en bil :)
Tarragona x 3

Fick ett paket med posten från Cloetta -med tre stycken olika Tarragona!
Klassikern med hela hasselnötter, en med hackad mandel och så en nyhet: pistage- o mandel...!
Alla tre smakade jättegott (så klart, är inte kräsen när det gäller choklad.. höhö) men hela hasselnötter är ju aldrig fel ;-) O den med pistage smakade FAKTISKT pistage! Tycker annars att det oftast inte smakar så mkt elr inte alls, men den i den här kände man verkligen smaken av pistagenötter :) Mycket gott!!
Min kamerasladd är försvunnen, så jag fick sno mig en bild på chokladen ^^
Tack för den roliga överaskningen, CLOETTA!
NutellaCookies
Hittade ett recept på småkakor med nutella i o allt med nutella är ju skitgott! Så var ju tvungen o prova dessa :D
3 dl vetemjöl |
3 msk kakao |
2 tsk bakpulver |
100 gram smör |
2 dl socker |
1 st ägg |
2 dl jordnötter |
1 dl nutella, nötkräm |
Ca 30 stycken
1. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål för sig.
2. Vispa smöret mjukt tillsammans med sockret i en annan bunke.
3. Rör i ägget, därefter mjölblandningen, de grovt hackade jordnötterna
och nötkrämen.
4. Dela degen i 30 delar o rulla kulor som du lägger ut på en plåt med bakpapper och grädda mitt i
ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.

Ogräddade

Gräddade
Förlovningstårta
Eftersom dom båda är väldigt intresserade av musik ville hon ha med noter på tårta och hon ville även ha med ringar för att symbolisera själva förloviningen... :) Tårtan är mörkare LILA, inte blå elr vad för konstig färd den lyckats få på bild... xD

Tårtan innehåller ljusa bottnar, riesenfluff o lemoncurdgrädde. Spacklad med grädde o täckt o dekorerad med sp. Ringarna är i plast o kommer från familjekontoret.se.
Använde mig helt av laktosfri grädde, enligt Malins önskemål -funkar finfint! =)


Operatårta

Den är ljusa bottnar med jordgubbssylt o vaniljkräm o grädde mellan lagren.
Täckt med marsipan o dekorerad med marsipan o sp.

Tårtan i genomskärning
Julia dekorerade den i efterhand med sitt lördagsgodis :)
Prinsesstårta/Operatårta:
En prinsesstårta är egentligen en tårta som består av ljusa bottnar, vaniljkräm, glasskräm o vispad grädde o täckt med marsipan, där den vispade grädden ska ligga närmast marsipanen. Prinsesstårtan innehåller alltså ingen sylt!
En operatårta är det som dom flesta tror är en prinsesstårta, men det är alltså operatårtan som består av ljusa bottnar, sylt i bottnen, vaniljkräm o vispad grädde samt täckt med marsipan.
Färgerna stämmer däremot -prinsesstårtan brukar vara täckt med grön marsipan och operatårtan med rosa maripan.
Men man har valt att inte ändra namnet för att inte förvirra folk :) Så enda skillnanden nu är att de innehåller olika sorters sylt, istället för att utesluta sylten helt på prinsesstårtan :) (Har för mig att det är jordgubbssylt i "prinsesstårtan" o hallonsylt i operatårtan -men egentligen kan man ha vilken sylt man vill)