Tre sorters kakor!
Närmast: chocolate chip cookies -mkt goda kakor, recept ur Leilas bok "a piece of cake"
Till vänster: kolasnittar -supergoda!! Också ur boken "a piece of cake"
Längst bort: wienerstänger
Chocolate chip cookies
ca 20 st
120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
100 g mörk choklad
skal av 1 lime
---
Rör i ägget.
Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.
Hacka chokladen grovt och riv limeskalet, blanda i degen.
Rulla kakdegen till en rulle (5 cm i diameter) rulla in den i plastfolie eller bakplåtspapper och frys in i cirka 30 min.
Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 200 grader, cirka 10 minuter.
---
Kolasnittar
ca 25 st
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
Dela degen och rulla ut till två längder.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.
---
wienerstänger
ca 60 st
250 gr smör / margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjortronsalt
fyllning:
3 -4 msk röd fast sylt
glasyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten
Rör ihop mjukt smör o socker.
Tillsätt äggen ett i taget o sist mjölet blandat med hjortronsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela i 4 bitar, forma ca 40 cm långa längder, lägg på smord plåt.
Gör en fördjupning i varje längd och fyll med sylt.
Grädda i ugnen ca 15 min, 175 grader
Blanda samman glasyren o ringla över de varma längderna.
Skär på snedden i 2 cm breda bitar.
Min sega kladdkaka
Den heter faktiskt så -min sega kladdkaka. Men det är Leila Lindholms recept :) Den är perfekt, den perfekta kladdkakan! Den ÄR seg, kladdig o supergod med den hackade chokladen uppepå. Den här ggn spetsade jag den lite genom att trycka ner några marshmallows uppepå innan den gräddades... Ja, inte blev den ju äckligare ;-)
Min sega kladdkaka m. marshmallows!
50 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
0.5 dl matolja
2.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
ca 10 st marshmallows
50 g mörk choklad 70%
---
Smält smöret.
Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner smör och olja i äggsmeten.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, salt och vänd ner i smeten.
Häll smeten i formen och strö över grovt krossade chokladbitar + tryck ner marshmallows.
Min Midsommartårta :) + limemousserecept!

Tårtan, som bestod av ljusa bottnar, hade jag fyllt med jordgubbsmousse o limemousse o sedan spritsat grädde runt om. Överst ligger färska jordgubbar.
Limemousse
Lagom med fyllning till ett lager
2 dl vispgräde
1 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt
3/4 dl socker
1 tsk rivet limeskal
0.5 dl pressad limesaft av ca 2 limefrukter
3-4 gelatinblad (eller 2.5 tsk gelatinpulver + 2.5 msk vatten)
Vispa grädden lätt i en bunke.
Vispa i en annan bunke creme fraiche, yoghurt och socker på låg hastighet med elvisp tills allt socker löst sig.
Pressa saften ur limen o riv så mycket skal som behövs.
med gelatinblad:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Ta upp dem och smält dem i limesaften + limeskal i en kastrull.
Rör snabbt ner det i yoghurtblandningen och vänd sedan ner grädden.
med gelatinpulver:
Blanda gelatinpulvret med 2.5 msk vatten o låt pulvret svälla i ett par minuter.
Det blir nu en "klump", lägg klumpen i en kastrull tillsammans med limesaft- och skal o rör tills det löst sig helt.
Rör snabbt ner det i yoghurtblandningen o rör sist ner grädden
Ställ i kylskåp 30-60 min så det hinner stabilisera sig lite innan du fyller tårtan.

Tårtan i genomskärning
jordgubbsmousse överst
limemousse underst
Kakbuffé a´la Midsommar <3

dukat -inne blev det för på altansidan hade solen inte hunnit komma fram så det var lite ugget ute xD









raaaaap
Kärlekstårta <3

Den innehöll:
Ljusa bottnar fyllda jordgubbsmousse o limemousse.
Spacklad med chokladsmörkräm.
Täckt med sp o dekorerad med sp o fp.

Vit kantdekor enligt önskemål :)

Bokstäverna är målade med pärlemor, så dom glittrar. Syns dåligt på bild tyvärr...
Även rosorna är glittriga :)
tjuvkik...

pjuh...!
Har bakat småkakor, cupcakes, mjuka kakor o tårta -för imorn blir det midsommarbuffe hemma hos mig o den buffen ska bestå av kakor! =) Kommer bilder o recept efter imorgon o allt eftersom ska jag även dela med mig av recepten... Några kommer från boken "a piece of cake" ^^ Den boken är inte att leka med alltså, haha!
tjoo vad svettigt det är i köket nu, hihi... Ugn o spis har stått på alldeles för mkt nu när det är så varmt ute också.. pjuh xD
Har fått en beställning på en kärlekstårta. Den ska leveraras imorgon o innehåller jordgubbsmousse o limemousse -en otroligt god kombination som jag verkligen kan rekommendera!
Återkommer imorgon, då ska jag bjuda på lite bilder =) Tjohej!
Tävlar!

Nu tävlar jag hos BakeCake om bland annat en finfin jäskorg från Lyckas Med Mat!
Tävla HÄR du också...!! :)
Mitt förkläde har kommit!

Råa chokladbollar!

ca 14 st
3 dl valnötter
1.5 dl russin (osvavlade helst)
1.5 msk carob* (kakao går lika bra)
1 msk honung
en nypa salt
kokos
Mixa valnötterna tills det är finmalet.
Mixa ner russinet tills det är väl blandat.
Mixa ner övriga ingredienser tills det blivit en smet som går att rulla bollar av.
Smaksätt med lite mer carob/kakao om du vill ha mer chokladsmak -smaka dig fram...
Rulla bollar o rulla i kokos.
Hi-Hats CupCakes!
Dessa cupcakes heter HI-HATS o receptet kommer från boken "A Piece Of Cake" av Leila Lindholm.
Supergod cupcake! Själva "muffinsen" liknar lite kakan kärleksmums och toppingen är ju precis som mums mums :D

Chocolate Cupcakes
12 st
3 ägg
2.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70%
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker o vaniljsocker vitt o pösigt.
Smält smöret o blanda med gräddfil och kaffe o rör ner i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver o salt o vänd försiktigt ner i smeten.
Smält chokladen o vattenbad elr i micro o rör ner den smälta chokladen i smeten.
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt o fyll formarna med smeten till 2/3.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min, ta ut o låt dom svalna.
Marängfrosting
6 äggvitor
8.5 dl socker
saft från en citron
2 tsk vaniljsocker
Vispa äggvitor, socker o citronsaft fluffigt i ca en minut i en rostfri bunke.
Sätt bunken över vattenbad (över kokande vatten) och vispa tills alla sockerkristallerna har smält och marängen blivit luftig -man ska tydlig se spåren efter vispen i marängen.
Ta bort bunken från värmen o vispa ner vaniljsockret o vispa tills smeten svalnat o tjocknat -detta tar några minuter.
Spritsa toppformade spiraler på cupcakesen med förslagsvis en rund tyll. Spritsa ca en halv centimeter från kanten.
Låt stelna några minuter i kylen.
Chokladtäcke
350 g mörk choklad, 70%
3 msk matolja
Smält chokladen i vattenbad elr i micro tillsammans med matoljan.
Doppa varje marängtopp i chokladen o ställ i kylen för att stelna ca 30 min.
Jag fick luta skålen med choklad i så att hela marängsmeten skulle få choklad på sig :)

smörgåstårta
Smörgåstårta med tonfisk, ägg o räkor
Räcker till 6 hungriga personer eller till 8 mindre hungriga personer
18 st formbröd/vitt rostbröd
2 burkar tonfisk
1 knippe dill
5 kokta ägg
0.5 dl majonäs
0.5 dl creme fraise
1 msk chilisås
salt o peppar
Dekoration
250 g skalade räkor
4 kokta ägg
1/4 gurka
1 knippe dill
3/4 dl majonäs
3/4 dl creme fraise
---
Skala o hacka äggen o hacka dillen. Blanda samma allting.
Skär kanterna av brödet (om man vill) o lägg 6 skivor bröd som botten.
Bred på hälften av fyllningen.
Lägg på ytterligare 6 skivor bröd o på med resten fyllning.
Lägg på de 6 sista brödskivorna.
Blanda ihop majonäs o creme fraise o täck hela smörgåstårtan med detta -ovansidan o sidorna.
Hacka dill o täck sidorna med detta.
Garnera överst med räkor, ägg o gurka o ev. några citronskivor.
Leila Lindholm x 2
a piece of cake - one more slice
Bilder ur böckerna:
Ska passa på att prova några saker ur böckerna på midsommar! Då blir det tårt- o kakkalas!! =)
Vann en bakform!
Laktosfria tårtor med HelloKitty

Lika fasten olika =)

Den rosa tårtan

Den vita tårtan

rosa/vitt

Närbild på HelloKitty -gjord av fp (flowerpaste)
Mera tävling...!

Davids lyxmacka
Fotograferat själv har han gjort till o med ;-)

Davids lyxtoast dekorerad med körsbärstomat o oliver
Kakmonstret Cupcakes

Först bakade jag såklart muffinsen i min lilla muffinsform från Ö&B =) Receptet hittar ni här! En sats ger 12 muffins, o en halv sats ger då såklart 6 stycken =)

Jag hade massa grädde över sen studentbaket så jag bredde vispad grädde över muffinsen...

Färgade kokos genom att hälla kokos o några droppar karamellfärg i en liten påse o sen skaka, skaka, skaka =)

Doppa muffinsen i kokosen... =)

Sen gjorde jag en skåra med en vanlig liten kniv...

Trycker dit en chocolate chip cookie som jag delat på hälften...

Ögon gjorde jag av lösgodiset "snökulor" o målade dit pupiller med en speciell penna med ätbar färg. Men man kan även ta tex marsipan o trycka dit som pupiller eller droppa på smält choklad =) Kristyr går säket okså bra!

Och så på med ögonen :D

Färdiga kakmonster-cupcakes! Haha...!
Citronmuffins toppade med grädde o kokos. Dekorerade med snökulor o chocolate chip cookies!
Formarna har jag köpt på Åhlens -100 st för 50 kr :)
Valnöt- o lönnsirapsglass mellan mandelmarängbottnar!
Valnöt- o lönnsirapsglass mellan två mandelmarängbottnar är inte fel med lite riven mörk hoklad över =)
Mandelmarängbottnarna har jag receptet i huvudet, så det kommer här... Men glassen får jag återkomma med recept på :)

Mandelmarängbotten
Ger tre bottnar 24 cm i diameter
4 äggvitor
3 dl socker elr florsocker
200 gram sötmandel
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal mandeln.
Vispa ihop äggvitorna till en fast skum o tillsätt sedan sockret o vispa i någon minut till.
Vänd försiktigt ner den malda mandeln.
Rita ut en cirkel på 24 cm i diameter på 3 st bakplåtspapper o bred ut marängen.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Om det är svårt att få loss botten kan man frysa in den med bakplåtspappret under -då går det lättare att dra av papperet sen :-)

Hello Kitty
Den är gjord i flowerpaste (fp)
Kärleks-PLOPP

Jag blev lite kär i dom här <3
MÅNGA TACK CLOETTA!
McVitie´s


TACK MCVITIE´S !!!!! :D
Jättespännande tävling!

Jag tävlar om överföringsark som man kan vinna på bloggen Kajsas Kondis :)
Tävla här du också!
Hoppas hoppas, detta hade ju vart jätteroligt att prova :)
Fråga om fluff
I fluffrecept där godiset inte innehåller gelatin, så använder man 180-200 gram godis. Men eftersom ahlgrens bilar, skumbananer osv innehåller gelatin så stelnar krämen o går inte o vispa om man tar för mkt. Därför ska man bara använda ca 60 gram av gelatingodis =)
Men tex dumle, punchpraliner o choklad i alla former kan man ta mer av, dvs ca 180-200 gram =) För övrigt går det till på samma sätt -smält godiset i grädde på låg värme, INTE KOKA!! Låt svalna o ställ i kyl MINST 6 h, helst över natten o vispa sedan med elvisp :)
Mangoglass
För en portion tar man en banan o skivar i mindre bitar, sen fryser man in den. När den är fryst mixar man den tillsammans med 150 gram fryst eller färsk mango samt 0.5-1 dl vatten. Tillsätt vattnet allt etersom du mixar tills lagom konsistens. Underbart gott, enkelt o tänka sig -nyttigt!
Recept, 1 port
150 g mango, färsk elr fryst
1 skivad fryst banan
0.5-1 dl vatten
O så gör man så som jag skrivit ovan ;-)
Har ni smakat på köpt mangosorbet? Så smakar detta :)

Jag vann!!! Iiih...! :D
Tårta till farmor

Tårtan innehåller dumlekolakräm och jordgubbsmousse. Den är spacklad med grädde och täckt med sp. Dekorerad med sp o fp (flowerpaste)

Vågorna...

En av sjöhästarna

kammusslor, målade med pärlemorglitter -fast det syns inte så bra på bilden...
Fråga om mmf
Hej. En fråga bara. Jag brukar använda MMF, men det blir typ alltid som små ludd i eller nått. Små svarta streck typ. Vad gör man? =s
---
Har rådfrågat mina "tårtkompisar" o antagligen är det helt enkelt damm! I vit mmf syns minsta lilla supertydligt! Var noga med o skölja rent kavel o kavlingsunderlag o jag har även själv märkt att det lättare fastnar ludd när man blir svettig om händerna, så jag brukar regelbundet klappa in lite potatismjöl eller maizena i händerna så dom blir torra igen :) Då fastnar inget ludd/damm/smuts på händerna som man riskerar att knåda in i "degen".
En annan anledning kan vara att den är torr -så strecken du ser är sprickor. Om din mmf är torr kan man knåda in liiite grann olja, så blir den som ny igen. Knåda, knåda, knåda:)
Peanutbutterfrosting
Receptet räcker till att fylla och spackla en tårta.
1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 dl florsocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
2 msk varmt, starkt kaffe
Rör försiktigt ihop alla ingredienser o låt den stå i kyl i nån timme så den stelnar lite...
Natalies studenttårtor!
Såhär blev hennes tårtor:

Tårta 1 -vit ros

Närbild på rosen...

Tårta 2 -studentmössebild

Närbild... O så en vinröd plupp som står för Omvårdnadsprogrammet :)
Båda tårtorna är ljusa bottnar fyllda med ett lager hallon/blåbärsgrädde o ett lager vaniljkräm. Spacklade med grädde o täckta med sp. Dekorationer i sp o marsipan.
Linneas studenttårtor!
Hon har beställt tårtor till idag o så här blev dom:

Tårta 1-med röd ros o rosenblad

Tårta 2 -med blå o gul ballonger
Båda tårtorna är chokladbottnar fyllda med peanutbutterfrosting och rårörda hallon med hackad toblerone. Spacklade med frostingen och täckt med sp. Dekorationer i sp,marsipan o ätbar penna!
förhandstitt

tårta 1

tårta 2

tårta 3

tårta 4
Enjoy!;-)
formar, tävling
förhandstitt

Ahlgrens bilfluff
Räcker till ett lager fyllning
60 gram ahlgrensbilar
0.5 msk vatten
3 dl grädde
Såhär gör jag när jag gör bilfluff :) Först klipper jag bilarna i mindre bitar, en bil klipper jag så den blir tre delar... Sedan lägger jag bilar + vatten i en skål o micrar i 15-30 sek så bilarna smälter... Micra några sekunder i taget o rör om emellan... Sen värmer jag grädden o har i bilgegget o rör om tills allt har smältneri grädden. Grädden får abolut inte koka -då kan allting skära sig o går inte att vispa upp sen. Så sjud långsamt tills allt smält..
Sen ska blandningen kallna i minst 6 timmar, men jag låter det alltid stå över natten. Samma sak här -om det inte kallnat ordentligt kan det skära sig när man vispar... Efter minst 6 timmar vispar man med elvisp tills det blir fluffigt... Just bilfluff blir mer krämigt än fluffigt pga gelatinet i bilarna :)
Nu är det bara att fylla tårtan!
Födelsedagstårta med Hello Kitty!

ljusa bottnar fyllda med ahlgrens bilfluff o hallongrädde -helt enligt önskemål. Spacklad med grädde o täckt med sp. Dekorationer i marsipan, sp + sockerkulor



Men något hände så sugarpasten på sidorna började smälta o rynka sig o det blev ju inte bättre av att jag försökte flytta tårtan.. PANIK!!! Men tack o lov fick jag ordning på det okunde dölja eländet med den vita kanten som ni ser på de första bilderna... Men Jag tycker nog att den faktiskt blev finare nu :-)
Grattis på födelsedagen Anne, hoppas den smakade bra!!
Här hittar ni hennes blogg!